Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Komediasarja suomalaisin silmin: Seurakuntia saa uudistaa

 

Kuva: Sanna Krook.

”Matkalla taivaaseen” -televisiosarjan aloitusjakso on herättänyt positiivista kirkollista keskustelua Suomessa.

Teologiaa opiskelevan Martti Pyykösen mukaan sarjassa välittyy hyvin se tunnelma, joka hänelläkin oli aloittaessaan ensimmäistä kertaa työt kesäteologina Kemijärven seurakunnassa. Vaikka Pyykönen ei olekaan toiminut pappina tai kirkkoherrana kuten sarjan päähenkilö Albin, oli uuteen seurakuntaan tulossa silti saman tyyppistä jännitystä ja innostuneisuutta.

– Sain seurakunnassa hyvän vastaanoton, mutta oman roolin löytäminen oli aluksi haastavaa. Toisaalta halusin olla oma-aloitteinen, toisaalta taas kuunnella neuvoja ja oppia tuntemaan seurakuntaa. Uutena ihmisenä minun oli aluksi kuulosteltava, miten asiat on aiemmin juuri tässä seurakunnassa tehty, Pyykönen kertoo.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Uudistuksissa on edettävä hitaasti

Pyykösen mukaan uudistuksia voidaan kyllä tehdä, mutta varsinkin uuden työntekijän on hyvä tutustua ensin rauhassa seurakuntaan ja sen toimintatapoihin. Lisäksi uudistusten tavoitteena tulisi aina olla Sanan ja sakramenttien käytön lisääntyminen – toisin sanoen se, että ihmiset lukisivat enemmän Raamattua ja tulisivat ehtoolliselle.

Uudistusten yhteydessä on Pyykösen mielestä myös järkevää kertoa seurakuntalaisille, miksi vanhoja toimintatapoja muutetaan. Muutoin on vaarana, että uudistukset pelästyttävät ihmisiä tai aiheuttavat ärtymystä.

– Me ihmiset olemme luonnostamme hieman konservatiivisia; haluamme usein tehdä asiat juuri sillä tavalla, kuin ne on aiemminkin tehty. Tämän vuoksi uudistuksia tehtäessä on edettävä hitaasti ja varmistettava, että kaikki pysyvät mukana, Pyykönen selventää.

Matkalla taivaaseen -sarjan ensimmäinen jakso on katsottavissa Yle Areenassa.