Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Koko perheen animaatio kertoo Martti Lutherista pilke silmäkulmassa

 

Kuva: Unkarin luterilainen kirkko

Yle TV1 esittää Martti Lutherista kymmenosaisen sarjan, joka pureutuu uskonpuhdistajan elämään historiallisesti tarkoin yksityiskohdin.

Unkarin evankelis-luterilainen kirkko on tuottanut reformaation merkkivuoden kunniaksi animaatiosarjan, joka nähdään Suomen televisiossa.

Jokainen jakso on pituudeltaan noin 13 minuutin pituinen.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Sarjan kolme ensimmäistä jaksoa on tällä hetkellä katsottavissa Yle Areenassa.

Avausjaksossa uskonpuhdistaja Martti Luther on vasta lapsi, mutta hänen isällään on jo suuria suunnitelmia pojan varalle. Hän toivoo Martista lakimiestä ja lähettää tämän kouluun toiseen kaupunkiin.

Kakkosjaksossa Luther on edennyt opinnoissaan yliopistoon saakka. Erfurtin kaupunki yllättää hänet hurjuudellaan, mutta usko lohduttaa. Lopulta tulee aika tehdä päätös tulevasta urasta.

Kolmas jakso näyttää, miten Lutherin ja muiden munkkiveljien elämä luostarissa vaatii kilvoittelua ja omantunnon tutkimista. Luostarin apotti antaa Lutherille yllättävän lahjan, johon sisältyy tärkeä tehtävä.

Jaksot 4-6 Yle TV1 esittää ensi sunnuntaina 19.11. aamuyhdeksältä.

Jatkoa on luvassa viikon päästä eli 26.11.

Tv:ssä esitetyt jaksot julkaistaan myös Yle Areenassa.

Unkarin luterilaisen kirkon hiippakuntaneuvos Kinga Marjatta Pap kertoo, että laadukas animaatiosarja syntyi luterilaisen kirkkoperheen laajalla tuella.

Hän itse – toisen polven ulkosuomalainen – oli animaation teossa koordinaattorina.

– Tuotannon kirkollinen johtaja oli piispa Tamás Fabiny, ja teologisena asiantuntijana toimi Zoltán Csepregi.

Kinga Marjatta Papin mukaan animaatiosarjan graafinen ilmaisu on ainutlaatuinen yhdistelmä 1500-luvun puuleikkaustyyliä ja nykyajan sarjakuvaa.

Zsolt Richlyn ohjaama ja János Lackfin käsikirjoittama sarja lähestyy monella tasolla Martti Lutherin elämäntyön värikkäitä vaiheita. Pilke silmäkulmassa esitetty tarina sijoittuu historiallisesti tarkkoihin kehyksiin.