Kirkon mediasäätiön palkinto vanhusten hoivan tilasta kertovan elokuvan ohjaajalle

 

Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja -elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 8.4. Kuva: Filmikamari

Elokuvaohjaaja Susanna Helkelle myönnettiin Kirkon mediasäätiön vuoden 2022 palkinto elokuvasta Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja. Elokuva voitti yli 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja on tumman huumorin sävyttämä dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. Dokumentaaristen episodien ja laulujen kautta elokuva kertoo kriisiytyneen vanhushoivan arjesta.

Elokuvassa hoivatyöntekijät lautavat suunsa puhtaaksi. Anna-Mari Kähärän säveltämät kuorolaulut pohjautuvat hoitajien työstään kirjoittamiin kirjeisiin: ”En pysty liikkumaan optimointijärjestelmän mukaisessa ajassa, kävelyvauhti on laskettu nuoren terveen liikkujan mukaan”.

IK neliöb. vko 25-26.MJa

”Miten on mahdollista, että vauraassa hyvinvointivaltiossa on kaltoin kohdeltuja, aliravittuja ja heitteille jätettyjä vanhuksia hoivayksiköissä ja kodeissaan?”elokuvan ohjaaja Susanna Helke ihmettelee.

”Yksittäisten epäkohtien tai syyllisten nimeämistä enemmän halusin tehdä elokuvan keinoin näkyväksi korroosion kaltaisen ilmiön; jos hoivan arvoa mitataan vain rahassa, se mikä ihmisen hoitamisen ytimessä on, tuhoutuu.”

Susanna Helke

Elokuva voitti yli 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon Tampereen elokuvajuhlilla. Elokuvan ensi-ilta on elokuvateattereissa 8.4.2022.

Kirkon mediasäätiön palkinnon tuomarina toimi säätiön hallituksen varajäsen Elina Vitkala. Vitkalan mukaan ”elokuva herättää katsojassa tietoisuuden elämän näkymättömästä todellisuudesta, siinä käsitellään kristillistä vastuuta nyky-yhteiskunnassa, otetaan huomioon lähimmäisen rakkaus, toivo, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioitus, syrjityssä asemassa ja painostuksen kohteena olevat ihmiset, oikeudenmukaisuuteen, yhteisvastuullisuuteen, rauhaan ja sovintoon pyrkiminen”.

Kirkon mediasäätiön palkinto on suuruudeltaan 1500 euroa. Se jaetaan vuosittain Tampereen elokuvajuhlilla yhdelle kotimaisen elokuvan ohjaajalle. Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa.