Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkkoon liityttiin vuonna 2014 aktiivisemmin kuin koskaan

 

Kirkko sai vuonna 2014 15500 uutta jäsentä. Vilkkainta liittyminen oli joulukuussa. Kuva: Sanna Krook /Kirkon kuvapankki

Sekä kirkkoon liittyneiden että kirkosta eronneiden määrä olivat kuluneena vuonna poikkeuksellisen suuria. Jäsentappiosta huolimatta Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluu yhä kolme neljästä suomalaisesta.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan kirkkoon liittymisten määrä on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina. Vahvistamattomien tietojen mukaan vuonna 2014 liittymisiä kirjattiin yli 15 500. Luku on suurempi kuin koskaan aiemmin ja noin 850 enemmän kuin edellisvuonna. Samaan aikaan kuitenkin myös uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien osuus kasvoi.

– Tässä mielessä kirkkoon liittyjien osuus on pysynyt pitkään hyvin vakaana, Kirkon tutkimuskeskuksen vastaava johtaja Kimmo Ketola kommentoi.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Kirkosta eronneita oli vuonna 2014 noin 74 000, joka sekin on tavallista suurempi luku. Esimerkiksi vuonna 2013 eroajia oli noin 59 000. Luvut perustuvat kirkon jäsentietojärjestelmän ennakkotietoihin kuluneen vuoden ajalta. Erityisen vilkasta liittyminen oli joulukuussa, jolloin liittymislomakkeen täytti 1400 ihmistä. Vastaava luku oli vuonna 2013 alle 900.

– Tämä saattaa kertoa uudenlaisesta ilmiöstä, jossa kirkon julkiset kannanotot aiheuttavat myös paluuliikennettä, arvioi Ketola.

Kolme neljästä kuuluu kirkkoon

Vaikka yhteenlaskettu luku liittyneiden ja eronneiden välillä jää vuoden 2014 osalta lähes 60 000 tappiolliseksi, kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon yhä valtaosa suomalaisista, noin 74 prosenttia väestöstä.

– Kirkko on edelleen Suomen suurin yhteisö. Erityisesti vaikeina taloudellisina aikoina moni arvostaa kirkon ruohonjuuritason työtä ja roolia paikallistasolla, kommentoi kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

 

Lähde: Kirkon tiedotuskeskus