Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kirkko turistin tukena Aurinkorannikolla – ”tärkein juttu on jumalanpalvelus”

 

Fuengirolan rantaa. Kuva: Wikipedia.

Espanjan Aurinkorannikolla asuu suurin paikallinen suomalaisyhteisö Suomen rajojen ulkopuolella. Malagan ympäristössä asuu talvikautena jopa 30 000 suomalaista.

Turistille on tarjolla myös hengellinen yhteisö. Aurinkorannikon suomalainen seurakunta palvelee alueella asuvia ja vierailevia suomalaisia.

– Pappi on osa arkipäivää katukuvassa ja ihmisiä kohdataan kirkossa ja kassajonossa, Aurinkorannikon työtä johtava pappi Timo Sainio kertoo.

Kirkon tiedotuskeskuksen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon turistityössä on neljätoista pappia ja kanttoria kymmenessä suomalaisten suosimassa kohteessa eri puolilla maailmaa. Kun muut ulkosuomalaisia palvelevat työmuodot lasketaan mukaan, on kirkolla toimintaa neljässäkymmenessä maassa.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Turistityötä tehdään pienillä resursseilla. Moniin kohteisiin työntekijät palkataan vain sesongin ajaksi, muulloin seurakunnan toiminnasta vastaavat vapaaehtoiset.

– Aurinkorannikolla on kaksi pappia ympäri vuoden, lisäksi puolipäiväinen pappi ja kanttori lokakuusta huhtikuuhun. Vapaaehtoisille on erilaisia tehtäviä suntion työstä ja pienryhmien vetämisestä verenpaineen mittaamiseen, Sainio luettelee.

Työn painotukset vaihtelevat kohteen mukaan, sillä vakituisesti alueella asuvien tarpeet ovat erilaisia kuin viikkoturistien. Keskustelun tarvetta tulee esimerkiksi surun kohdatessa.

– Turistipappiin ollaan monesti yhteydessä, kun on jouduttu ryöstön tai väkivallan kohteeksi tai ollaan muuten pulassa. Myös lastensuojeluun liittyvät tapaukset ovat osa työtä.

– Tärkein juttu on kuitenkin jumalanpalvelus. Fuengirolassa messussa on talvikaudella aina kolmesataa seurakuntalaista. Myös seurakuntakodin messut pullistelevat väkeä joka toinen viikko, Sainio sanoo.

Messun ja seurakuntatoiminnan suosio on johtanut siihen, että Aurinkorannikon seurakuntakoti on jäänyt pieneksi. Kirkolliskokous myönsi kirkkohallituksen vuoden 2014 talousarviossa 150 000 euroa uuden seurakuntakodin hankkimiseen ja remontointiin.

Uudet tilat ovat löytyneet nykyisen seurakuntakodin läheltä, ja niiden hankinnasta on tehty esisopimus. Nyt varmistuneen rahoituksen turvin muutostyöt voidaan aloittaa. Seurakuntakotia remontoidaan myös seurakunnan oman rahoituksen sekä lahjoitusten turvin. Kokonaisuudessaan hankkeen kustannusarvio on 600 000 euroa.

Sainio iloitsee kirkolliskokouksen päätöksestä.

– Nyt ei kannata supistaa, vaan elää ajassa mukana ja lisätä tiloja ja toiminnan mahdollisuuksia. Aurinkorannikolla on kasvun aika.

 
Artikkelibanneri perussanoma