Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkko & Kaupunki –lehdelle vapauttava päätös pilakuvakiistassa

 

Helsingissä ilmestyvä seurakuntalehti Kirkko ja kaupunki on saanut Julkisen sanan neuvostolta vapauttavan päätöksen pilakuvakiistassa.

Lehti julkaisi viime joulukuussa poikkeuksellisen suurta huomiota herättäneen perussuomalaisia arvostelleen pilapiirroksen.

Kantelijoiden mukaan sarjakuvataiteilija Ville Rannan piirroksessa solvataan poliittisyhteiskunnallista vakaumusta ja se sisältää vihapuhetta. Lisäksi kantelun mukaan ainakin osa pilakuvan hahmoista on tunnistettavissa puolueen johtohahmoiksi.

Lehden päätoimittaja Seppo Simolan vastineessa neuvostolle todetaan, että kyseessä on ”pilapiirroksen keinoin toteutettu puheenvuoro, joka liittyy muun muassa maahanmuuttajien sekä etnisten ja seksuaalisten vähemmistöjen kohteluun maassamme sekä näiden puheiden vähättelyyn jälkikäteen toteamalla niiden olevan vain ironiaa tai satiiria”.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Julkisen sanan neuvosto katsoo päätöksessään, että pilapiirros on journalistisen ilmaisun muoto, jolle on perinteisesti sallittu enemmän vapauksia kuin kirjalliselle ilmaisulle. Sen perusajatuksena on karrikointi.

Neuvosto pitää ongelmallisena piirroksen kohta, jossa viitataan ampumiseen. Päätöstekstin mukaan muutkin kuin kantelijat voivat käsittää sen rinnastuksena äskeisiin väkivallantekoihin. Tämän takia pilapiirtäjienkin olisi ilmaisunvapautta käyttäessään neuvoston mielestä hyvä ottaa huomioon rankimpien karrikointiensa herättämät tunteet.

Lue JSN:n päätös kokonaisuudessaan

 
Artikkelibanneri perussanoma