Kirkko haluaa keskustella maaseudusta

 

KUVA: PIA TIUSANEN

Suomen evankelis-luterilainen kirkko toivoo maaseutupolitiikkaa yhdeksi eduskuntavaalien teemaksi. Kirkon aloitteesta on myös monien yhteistyötahojen kanssa valmisteilla valtakunnallinen seminaari ”Tarvitaanko maaseutua”.

Järjestelyissä mukana oleva hiippakuntasihteeri Juha Antikainen pitää keskustelunaihetta tärkeänä. Antikainen näkee aiheessa monta eettistä kysymystä.

– Tässä on kyseessä pohjimmiltaan ihmisten hyvinvointi ja yhdenvertaisuus. Asuinpaikasta huolimatta lapsilla ja nuorilla pitäisi olla mahdollisuus rakentaa tulevaisuutta. Ikähaitarin ääripäät tietysti ovat tiukimmassa asemassa kun palveluja keskitetään isoihin keskuksiin ja välimatkat kasvavat.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Antikaisen mukaan kuntapäättäjien ja harvaan asuttujen alueiden vuorovaikutusta pitäisi parantaa.

– Ihmisille on tärkeää osallisuuden kokemus ja se, että heitä kuullaan. Tietynlainen syrjäyttämiskehitys pitäisi pysäyttää. Tällainen suunta pääsee kehittymään pikkuhiljaa kun jatkuvasti tehdään syrjäseudun ihmisten kannalta epäedullisia päätöksiä, Antikainen toteaa.

Valtakunnallinen maaseutuseminaari pidetään Itä-Suomen yliopistolla Joensuussa ystävänpäivänä 14.2.2011. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lisäksi muita järjestäjätahoja ovat muun muassa Suomen ortodoksinen kirkko, Itä-Suomen Yliopisto sekä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset.