Kirja Räsäsen oikeusprosessista julki – ”Sananvapauden puolustaminen on tärkeää myös seksuaalivähemmistöjen kannalta”

 

Timo Soini, Danielle Miettinen ja Päivi Räsänen. Kuva: Petri Vähäsarja.

Päivi Räsänen katsoo, ettei hän edusta oikeustaistelussaan ainoastaan itseään, vaan vaakalaudalla ovat kaikkien ihmisten perusoikeudet.

Eduskunnan Pikkuparlamentin pöydässä on kuplivaa. Valtakunnansyytetty-kirjan tekijä Danielle Miettisen urakka on kestänyt neljä kuukautta, ja nyt on valmista. Miettinen on haastatellut kirjaa varten lukuisia ihmisiä Päivi Räsäsen lähipiiristä, oikeuslaitoksesta ja papistosta. Kirjassa kuuluu myös seksuaalivähemmistöjen ääni.

– Olen iloinen, mutta juhlaa varjostaa se tosiasia, että aiheeseen liittyy tavattomasti kipua, Miettinen kuvailee tunnelmiaan ennen kirjanjulkaisuun liittyvän paneelikeskustelun alkamista.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Vaikka aihe ei ole iloinen, se on tärkeä. Ja historiallinen. Aiemmin ei ole Suomessa jouduttu oikeuteen Raamatun lainaamisesta tai kristillisen avioliittokäsityksen opettamisesta. Päivi Räsäsen syytteet nostettiin muun muassa Roomalaiskirjeen siteeraamisesta Twitterissä sekä yli 20 vuotta sitten laaditusta kirjoituksesta Luther-säätiön julkaisemassa pamfletissa. Luther-säätiö tunnetaan nykyään Suomen evankelisluterilaisena lähetyshiippakuntana. Siksi oikeudessa istui myös Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola, joka oli aikanaan julkaisemassa pamflettia.

Räsänen ja Pohjola todettiin käräjäoikeudessa syyttömiksi, mutta matka jatkuu korkeampiin oikeusasteisiin.

– Nämä kolme vuotta ovat olleet epätodellisen tuntuinen ajanjakso, Räsänen kommentoi paneelikeskustelun aluksi.

– Aina on tullut eteen uusia vaiheita, joita en olisi uskonut tapahtuvan. Useiden tekstien ja lausumien tutkintapyynnöistä on edetty oikeuteen. Yhteiskunnassa on tapahtunut valtava muutos, kun puhutaan ihan perinteisistä kristillisistä näkemyksistä, Räsänen kuvaili.

”Paavali vietäisiin poliisitalolle”

Räsänen jatkoi kokeneensa Raamatun sisällön puolesta taistelun kunniatehtävänä.

– Prosessi on saanut kansainvälistäkin huomiota. Tammikuussa päivää ennen käräjäoikeuden istuntoa Budapestissa kokoontui 5000 ihmistä osoittamaan mieltä sananvapauden puolesta juuri tämän asian takia. Myös Färsaarilla ja Washingtonissa kokoonnuttiin.

– Jos tällainen oikeusprosessi on mahdollinen oikeusvaltiona ja kristillisenä maana tunnetussa Suomessa, se on mahdollinen missä tahansa muuallakin Euroopassa.

Danielle Miettinen kertoi, että kun hän luki mainitun pamfletin, hänellä oli ”hiljainen ja pysähtynyt olo”.

– Mietin, mikä tässä oli se ongelma. Toinen hämmästyttävä seikka olivat syyttäjän perättömät väitteet. Kolmanneksi oli kafkamaista kuunnella Käräjäoikeudessa Raamatusta käytyä keskustelua. Salissa asiaa ajaneella valtionsyyttäjä Anu Mantilalla oli näkemys siitä, miten Raamattua saa tulkita. Hän arvioi Räsäsen näkemystä suhteessa tähän omaan näkemykseensä.

Pikkuparlamentin paneeliin oli kutsuttu keskustelijaksi myös entinen ulkoministeri, europarlamentaarikko ja kansanedustaja Timo Soini. Hän kertoi, että Räsäsen tapaus sai hänet aktivoitumaan politiikassa uudelleen, vaikka hän oli aiemmin päättänyt jäädä siitä sivuun.

– Ajattelin ensin, että tämä Päivin juttu on jotain huonoa pilaa. Mutta prosessi sai vakavampia muotoja.

– Paavali vietäisiin Pasilan poliisitalolle. Kyllä tätä täytyi ruveta seuraamaan, Soini sanoi.

”Päivi päätti juoda maljan”

Soinin mielestä tapaus on samaa jatkumoa ja ”ajojahtia”, joka alkoi jo kuuluisassa ”homoillassa” (keskusteluohjelma televisiossa), jossa Räsäsen näkemykset viimeistään tulivat suuren yleisön tietoisuuteen.

– Mutta ne valitsivat väärän henkilön. Jos Päivi olisi pahoitellut ja pyytänyt anteeksi, se olisi ollut siinä, mutta hän päätti juoda maljan, ja tässä sitä ollaan.

– Minua huolestuttaa tässä se, että entä jos jatkossa tuomittaisiin huutoäänestyksellä eikä lain mukaan.

Soinin mielestä on käsittämätöntä, että myös Lähetyshiippakunnalle, joka on nykyään itsenäinen kirkko, ”ajetaan uhkasakkoa”.

– Tämä ei kuulu länsimaiseen sivistys- ja oikeusvaltioon.

Räsänen jatkoi, ettei tapauksessa ole kyse pelkästään hänen omasta asiastaan.

– Tämä koskettaa isoa joukkoa suomalaisia ja muiden maiden ihmisiä. Jos oikeudessa päätettäisiin, että pamfletti pitää tuhota ja twiitti poistaa, seuraisi paljon sensuuria.

– Tämä koskee kristittyjen oikeutta vakaumukseen ja sen ilmaisuun, Räsänen tiivisti.

– Myös seksuaalivähemmistöjen kannalta on tärkeää puolustaa sananvapautta.

Soini: ”alan radikalisoitumaan”

Keskustelussa sivuttiin myös sitä, onko niin kutsuttuihin viharikoksiin liittyvä kiihottamislaki, jonka perusteella Räsäsen syyteitä on nostettu, ja jota Räsänen on itsekin ollut säätämässä, liian väljä ja epämääräinen. Poliisi nimittäin tulkitsi Räsäsen tapausta eri tavalla kuin valtakunnansyyttäjä. Poliisin mukaan ei ollut aihetta epäillä rikosta, mutta syyttäjän mukaan oli.

– Neuvostoliitossa oli laki Neuvostoliiton vastaisesta kiihotuksesta. Minusta tämä meidän lakimme on lainattu sieltä. Eniten olen ollut huolissani mediasta, jossa vaikenemisen muuri on ollut muutamaa iloista poikkeusta lukuun ottamatta rikkumaton.

Soini viittasi siihen, että Räsäsen puolustajien joukko on julkisessa keskustelussa ollut pieni.

– Jos lähdemme tälle tielle, jaamme kansakunnan lohkoihin ja silloin mielipiteet kärjistyvät. Ei minunkaan ollut tarkoitus tehdä enää muuta kuin kivoja juttuja, mutta nyt alan radikalisoitumaan.

– Demokratia vaatii toteutuakseen sananvapauden, Räsänen lisäsi.

– Kyllä minulle oli järkytys, että valtakunnansyyttäjä pani minun suuhuni asioita, joita en ole sanonut. Käräjäoikeus totesi, ettei näitä lausumia löydy. Syyttäjä oli muotoillut syytteet niin, että kiihottamispykälän kriteerit täyttyisivät.

– Tätä keskustelua tullaan käymään. Syyttäjä on edelleen sitä mieltä, että vaikka en ole sanonut, olen silti syyllistynyt.

Danielle Miettinen haastatteli kirjaa varten myös mainittua valtakunnansyyttäjää Raija Toiviaista.

– Eihän Toiviainen siellä yksin ollut, vaan muut toivat nämä asiat hänen pöydälleen. Mutta hän oli se, joka otti julkisuudessa painon harteilleen. Minulle jäi kuva, että hän todella koki taistelevansa oikeudenmukaisuuden puolesta, Miettinen kertoi.

Soini oli asiasta eri mieltä.

– Minusta hän toteuttaa poliittista ja uskonnollista ajojahtia.

Synti lävistää jokaisen

Keskustelussa todettiin, että asian ytimessä on käsitys synnistä. Sitä tivattiin oikeudessa myös Räsäseltä ja Juhana Pohjolalta.

– Siis maallisessa tuomioistuimessa, Räsänen huomioi.

– Synti lävistää meidät. Ei syntiä voi irrottaa ihmisen olemuksesta. Korostaisin, että olemme kaikki armoa tarvitsevia, Miettinen jatkoi.

Soini jatkoi, että synti on kristinuskolle luovuttamaton käsite.

– Koko kristinuskon ydin on, että Kristus tuli pelastamaan maailman. Taivaaseen ei mene mitään muuta kuin täydellisyyttä hänen kauttaan. Mutta meillä halutaan synti sulkea pois. Ensinnäkään ei ole Jumalaa, ja siksi hänen tahtoaan ei voi rikkoa, Soini kuvaili ajan henkeä.

– Jos synti poistetaan, kristinuskosta ei jää mitään.

– Moni sanoo, että on syntiä, kun turmellaan luontoa, mutta kun tullaan ruumiiseen ja seksuaalisuuteen, kaikki on sallittua. Tähän koko keskustelu palautuu, Soini sanoi.

Ennakkotapaus tarvitaan

Räsänen kuvaili Käräjäoikeuden vapauttavaa päätöstä voitoksi, mutta hän toivoo saavansa samaiset päätökset myös korkeammista oikeusasteista.

– Niillä olisi jo ennakkotapauksen painoarvo. On toiveeni ja rukoukseni, että saisimme vielä tällaisen voiton.

Myös yleisön joukossa istunut Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola osallistui keskusteluun.

– On ollut helppo kulkea Päivin perässä. Kokemus on ollut silmiä avaava. Onko minulla enää lupa julistaa, mikä on Jumalan tahdon vastaista elämää? Toivon prosessin kulkevan siihen pisteeseen, jossa annetaan selkeä signaali siitä, ettei ihmisten perusoikeuksia kavenneta.

Paikalla ollut toimittaja kysyi Räsäseltä, miten tämä suhteuttaa omaa taisteluaan seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin ja kärsimyksiin.

– Ystävissäni on seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ja ymmärrän, että aihepiiri on monelle kipeä. Jokaisen ihmisen ihmisarvo on yhtäläinen. Seksuaalivähemmistöille kuuluvat samat oikeudet kuin muillekin. Törmäyskohta on siinä, että viime vuosina on avioliittolainsäädännön myötä haluttu muuttaa käsitystämme sukupuolesta ja avioliitosta. Raamatun opetus asiasta on selkeä, eikä sitä voi väistää, kun Raamattua lukee ja siihen luottaa, Räsänen vastasi.

Paikalla ollut entinen pappi Kai Sadinmaa nosti esille kysymyksen Raamatun tulkinnasta. Hän kysyi, millä perusteella keskustelijat ajattelevat, että juuri heidän tulkintansa on oikea. Toimittaja Danielle Miettisen mielestä kysymys on aiheen kannalta keskeinen.

– Tästä pitäisi käydä paljon enemmän julkista keskustelua, Miettinen sanoi.

– Minä en tulkitse itse mitään, vaan uskon mitä kirkko opettaa, roomalaiskatolinen Soini jatkoi.

– Mutta Päivi on luterilainen, Sadinmaa huomautti.

– Luterilaisen kirkon virallisen näkemyksen mukaan avioliitto on edelleen miehen ja naisen välinen. Minusta Raamattukin on asiassa selkeä, lähtien luomiskertomuksesta, Räsänen vastasi.

Danielle Miettisen kirja Päivi Räsänen – Valtakunnansyytetty (Perussanoma Oy) julkaistiin 18.8. Kirjanjulkistamistilaisuuden Eduskunnan Pikkuparlamentissa juonsi Perussanoman toimitusjohtaja Jouni Lallukka.

 
Artikkelibanneri perussanoma