Kiristyneet lakitoimet polkevat uskonnonvapautta Isossa-Britanniassa – rangaistuksia jopa äänettömästä rukouksesta 

 
 

Sanan- ja uskonnonvapaus on heikentynyt niin Suomessa kuin Isossa-Britanniassa. Taustalla on erilaisten kristinuskon vastaisten aatteiden nousu.  

Isossa-Britanniassa asunut radiotoimittaja Timo Keskitalo näkee maan sanan- ja uskonnonvapauden heikentymiselle ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin vuosituhannen vaihteessa levisi voimakkaasti kapitalismia ja sosialismia yhdistävä suvaitsevaisuusaate. Toinen vahvasti asenteisiin vaikuttanut oppi on ollut intersektionaalinen feminismi, joka suosii tietyn kriteerin vähemmistöä. 

– Kristinusko on tälle aatteelle punainen vaate. Siksi se, mitä kristinusko edustaa, pitää laittaa sivuun ja nostaa tilalle jotakin muuta, jonka nähdään olevan marginaalissa tai vähemmistössä, Keskitalo kuvaa. 

Helsingin kaupunginvaltuutettuna toimiva pastori Mika Ebeling on todennut saman. Esimerkiksi sukupuolien moninaisuudesta ei saisi ajatella eri tavoin tai voi joutua syrjintäyritysten kohteeksi, kuten hänelle on käynyt. Ebeling on kuitenkin pitänyt tiukasti kiinni sanan- ja uskonnonvapaudestaan. 

Islamia ei saa kritisoida

Samaan aikaan kun kristinuskoa yritetään rajoittaa, islamia ei saa kritisoida lainkaan. Isossa-Britanniassa muslimitaustaiset miehet ovat vietelleet, raiskanneet ja myyneet tuhansia teinityttöjä seksityöhön vuosikymmenien ajan. Poliisi ei halunnut puuttua asiaan levottomuuksien pelossa ja toiminta sai jatkua. 

Timo Keskitalo kertoo toisen esimerkin: Muslimista kristityksi kääntynyt turkkilainen nainen evankelioi puistossa ja kritisoi islamia. Muslimimiesjoukko suuttui puheista ja alkoi käyttäytyä naista kohtaan väkivaltaisesti.

– Poliisi tuli ja pidätti tämän pienen naisen, eikä puuttunut muslimimiesjoukon uhkaavaan käytökseen. Ei auttanut, että nainen oli maahanmuuttajataustainen, koska hän oli kristitty, Keskitalo ihmettelee.

Suomessa imaami totesi paljon julkisuutta saaneessa Ylen Homo-illassa, että islamissa homoseksuaalisista teoista seuraa kuolemantuomio. Lausunnosta ei noussut yllättäen skandaalia. Päivi Räsästä on sen sijaan syytetty siitä, että hän siteerasi Raamattua samasta aiheesta.

– Tässä luodaan pelotuselementti. Jokainen kristitty joutuu pohtimaan sitä, että jos sanoo jotakin, niin ikkunan takana voi olla kohta valtakunnan syyttäjä, joka käy kimppuun, Mika Ebeling toteaa. 

Kristityt halutaan pois silmistä

Vaikka Päivi Räsäsen tapaus sotii sanan- ja uskonnonvapautta vastaan, on Isossa-Britanniassa negatiivinen kehitys paljon pitemmällä kuin Suomessa. Eräs aborttiklinikan edustalla hiljaa mielessään rukoillut sotaveteraani pidätettiin ja sai rangaistuksen. 

– Kristityillä ei ole oikeutta olla suositussa vähemmistössä. Se etuoikeus on otettu meiltä kokonaan pois, Timo Keskitalo sanoo. 

Mika Ebeling uskoo, että aborttiklinikoiden edustalla rukoilevat kristityt halutaan pois silmistä, jotta omantunnon äänet saadaan vaiennettua. Hän pitää tärkeänä sitä, että kristityt pitävät rohkeasti kiinni sanan- ja uskonnonvapaudestaan, eivätkä ala elää pelossa. 

– Käytetään oikeuksiamme, joita meillä on, koska jos emme niitä käytä, niin ne viedään kokonaan pois. Meidän tulee elää rohkeasti kristittyinä, pelolle ei tule antaa sijaa. Onhan Jeesus itse sanonut, että joudumme vainottaviksi hänen nimensä tähden. 

Mika Ebeling ja Timo Keskitalo keskustelevat medialähetysjärjestö IRR-TV:n Ajassa-ohjelmassa sanan- ja uskonnonvapauden tilanteesta Isossa-Britanniassa. Ohjelma esitetään TV:n Alfa-kanavalla 16, keskiviikkona 21.5. kello 20.00 ja uusintana sunnuntaina 25.5. kello 20.00. Toimittajana Jori Asikainen.

Ohjelma on katsottavissa veloituksetta myös Permanto-suoratoistopalvelusta.

Elina Uusikylä