Kiinassa kristityt ovat yhä suuremmassa viranomaisten puristusotteessa

 

Kiinassa palataan hiljalleen 1900-luvun kaltaiseen tilanteeseen, jossa seurakunnat joutuvat kokoontumaan pienryhminä kodeissa. Kuva: Nanna Rautiainen

Palmusunnuntaina viranomaiset kävivät useassa pekingiläisessä seurakunnassa ja käskivät jumalanpalvelukseen osallistuneita poistumaan. Kristittyjen ja seurakuntien toimintaa on alettu kontrolloida yhä enemmän Xi Jinpingin valtakaudella.

Kiinan nykyisen presidentin Xi Jinpingin valtakaudella kristittyjen ja seurakuntien elämää on alettu kontrolloimaan jälleen yhä enemmän. Kokoontumisia ja toimintaa rajoitetaan, pastoreita pidätetään ja ulkomaalaisia karkotetaan. 

Monet asiantuntijat sanovat, että viranomaisten toiminta on alkanut muistuttamaan kulttuurivallankumouksen aikaista vainoa, erona vain se, että nykyteknologia on valjastettu vielä tehokkaampaan valvontaan.

Radio Dei Jumis

 

Seurakunnat kokoontuvat pienryhminä viranomaisten pelossa

Kiinan pääkaupungissa Pekingissä palmusunnuntaina viranomaiset tulivat useamman seurakunnan jumalanpalvelukseen yhtä aikaa eri puolilla kaupunkia ja käskivät ihmisiä poistumaan uhkausten saattelemana. 

Monet seurakunnat olivat ennakoineet tällaista tapahtuvaksi ja jopa valmistautuneet seurakunnan jakamiseen pienempiin ryhmiin kouluttamalla pienryhmien johtajia. 

Eräs seurakunta oli ajatellut jakaantuvansa pienryhmiin kesäkuussa turvallisuussyistä. Seurakunnan johtaja sanoi sen nyt tapahtuvan vain aikaisemmin. 

Johtajat heijastavat luottamusta Jumalaan kaiken keskellä ja ajattelevat, että tämä on takaisin seurakunnan alkupäiviin 1990-luvulla, jolloin he kokoontuivat pienryhmissä. 

 

Korealaisia kristittyjä pidätetty ja karkotettu Kiinasta

Viime viikkoina Kiinassa on myös pidätetty suuria määriä korealaisia kristittyjä ja karkotettu maasta. Tämän on sanottu olevan erityisesti seurausta siitä, kun vuonna 2017 kaksi nuorta kiinalaista kristittyä tapettiin Pakistanissa heidän työskenneltyään korealaisten johtamassa kielikoulussa tavoitteenaan jakaa evankeliumia paikallisille.

 

Kirjoittaja on Suomen Vapaakirkon lähetysjohtaja.