Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Keskustan Sipilä haastoi Kataisen kuntahuutokauppaan

 

KUUNTELE KLIPPI. Ensimmäisiin vaaleihinsa keskustan puheenjohtajana valmistautuva Juha Sipilä hyökkäsi Radio Dein vaalitenttiavauksessa suorin sanoin pääministeri Jyrki Kataisen johtamaa kuntauudistusta vastaan. – Emme vieläkään tiedä, mikä on hallituksen malli ratkaista terveydenhuoltoa koskevat isot kysymykset, suomi Sipilä hallitusta ja antoi täystyrmäyksen sen kuntauudistukselle: ”Siinä ei ole mitään järkeä.”

Keskusta ei ole kuntavaalien alla päässyt toivomaansa gallup-nosteeseen, mikä kuului puoluejohtaja Juha Sipilän esiintymisessä Radio Dein keskiviikkoaamun kuntavaalitentissä hyökkäyksenä hallituspuolueiden ajamaa kuntauudistusta vastaan. Gallup-lukujen luomien paineiden kasvun myönsi Sipilä itsekin.

– Paineet ovat kovat, se täytyy myöntää. Kuntavaalit tulevat uutena puheenjohtajana aika äkkiä, mutta olen lähtenyt tässä kuten kaikissa muissakin toiminnoissani liikkeelle omana itsenäni – sillä täytyy pärjätä; se riittää siihen, mihin riittää.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Sipilä lähti kääntämään kannatuskäyriä haastamalla pääministeri Jyrki Kataisen huutokauppaan kuntien määrästä.

– Hallitus on ilmoittanut Kataisen suulla, että hallituskauden jälkeen kuntia on sata. En usko, että se voi toteutua, koska siinä ei ole mitään järkeä. Se pitäisi toteuttaa pakolla. Ehkä vähän alle kolmesataa, antoi Sipilä oman kuntamääräennusteensa vuodelle 2015.

– Meidän mallimme poikkeaa selvästi kokoomuksen ja sdp:n ajamasta seitsemänkymmenen kunnan suurkuntamallista.

Sipilä alleviivasi vapaaehtoisuuden periaatetta kuntaliitosten toteuttamisessa.

– Emme vastusta kuntaliitoksia, kun ne tapahtuvat vapaaehtoisin toimin, ja paikalliset päättäjät niin haluavat. Mutta katson, että jos menemme seitsemänkymmenen suurkunnan malliin, niin siinä käy väkisin niin, että palvelun keskittyvät ja reuna-alueet näivettyvät.

– Korostamme kuntien tehtävää paikallisen elinvoimaisuuden rakentamisessa.

”Riitainen hallitus”

Vaikka keskustan puheenjohtaja arvosteli kärkevästi sekä kokoomusta että sdp:tä kuntien pakkoliitoksista, hän esitti, että tärkeämpää olisi puhua sosiaali- ja terveyspalvelujen turvaamisesta.

– Suomi taitaa olla Euroopan ainoa maa, jossa kunnat vastaavat perusterveydenhuollosta.

– Kunnat pystyvät selviämään hyvin lähipalvelutehtävistään – päiväkodeista, kouluista, kirjastoista liikuntatoimesta, kaavoituksesta, rakentamisesta ja niin edespäin – mutta nämä sosiaali- ja terveydenhuoltoasiat ovat niin isoja, että seitsemänkymmentä kuntaakaan ei selviä niistä kaikista.

– Sen takia tarjoamme kuntien väliseen yhteistyöhön perustuvaa mallia, joka voi olla vaikka maakunnittain rakennettu.

Sipilän mukaan kaksikymmentä maakunnallista yhteistyöaluetta pystyy hoitamaan katkeamattoman hoitoketjun perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ”sillä tavalla, että ihmistä ei pompotella järjestäjältä toiselle”.

Hallituspuolueiden kykyyn toteuttaa uudistusta sen paremmin valtion- kuin kunnallishallinnonkaan tasolla Sipilä ei uskonut.

– Näyttää siltä, että meillä on hyvin riitainen hallitus terveydenhuollon uudistamisen kanssa. Me emme vieläkään tiedä, mikä on hallituksen malli ratkaista tämä iso terveydenhuollon kysymys. Ihmettelen, että asiantuntijoita ei kuulla ja lähdetä tekemään uudistusta aluemallin pohjalta.

Sipilä leikkaisi yksityisten terveyspalveluiden Kela-korvaukset

Juha Sipilä tunnustautui julkisen terveydenhuollon kannattajaksi. Radio Dein tentissä hän oli valmis leikkaamaan yksityisten terveyspalveluiden Kela-korvaukset.

– Meidän täytyy pitää ehdottomasti huoli siitä, että julkinen terveydenhuolto pysyy kunnossa ja sen järjestämisvastuu on julkisella puolella: kunnilla ja maakunnilla. Yksityinen voi sitä täydentää, mutta on vaarallinen kehitys, jos terveydenhuolto valuu kokonaan yksityisiin käsiin.

– Yksityisiä käyttävät ne, joilla on siihen muutenkin varaa. Pitäisi miettiä, käytettäisiinkö Kela-korvaukset mieluummin julkisen terveydenhuollon ylläpitämiseen.

Radio Dei lähettää Juha Sipilän vaalitentin uusintana sunnuntaina 7.10. kello 20. Tentti on kuunneltavissa myös Radio Dein ohjelma-arkistosta.

Kuuntele, mitä Juha Sipilä vastasi kysymykseen: ”Pyrkiikö keskusta kotiinpaluu-vaaliteemallaan vetoamaan arvokonservatiiveihin ja seurakuntaväkeen kuuluviin äänestäjiin” ja kuinka hän otti kantaa puheenjohtajaa riepotelleeseen herätysliikekeskusteluun (toimittaja A-P Kaipiainen):

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)