Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kenian rannikolla surraan terrori-iskun uhreja

 

Hyökkääjien sytyttämissä tulipaloissa tuhoutui kymmeniä Mpeketonin keskustan rakennuksia ja yli 40 ajoneuvoa. Kuva: Full Gospel Churches of Kenya

Kesäkuun puolessavälissä tehdyissä terrori-iskuissa kuoli yli sata kristittyä. Myös suomalaistaustainen Mpeketonin helluntaiseurakunta menetti jäseniään hyökkäyksessä.

– Liian moni läheinen on kuollut karmealla tavalla, sanoo suomalaislähetti Reijo Kuokkanen, joka on ollut päivittäin yhteydessä Keniaan Suomen-lomallaan.

Mpeketonilaisten arkeen palaamista vaikeuttavat uhkaukset uusista iskuista. Toisaalta seurakunnassa annettu opetus hätätilanteessa toimimisesta todennäköisesti pelasti ihmishenkiä. Ensi sunnuntaina Mpeketonissa järjestetään yhteiskristillinen sielunhoito- ja rukouspäivä.

Kesäkuun 15.–17. päivänä Kenian rannikolla tehdyt terrori-iskut jättivät satoja perheitä kodittomiksi. Iskujen seurauksena arviolta 700 perhettä pakeni kodeistaan ympäröiviin metsiin ja on sen jälkeen siirtynyt hallituksen perustamille kahdelle pakolaisleirille. Punainen Risti ja viranomaiset ovat toimittaneet leireille peruselintarvikkeita.

Hyökkäyksissä kuoli yhteensä yli sata henkilöä. Arviolta noin 50 raskaasti aseistettua hyökkääjää aloitti iskun Kenian rannikolla sijaitsevan Mpeketonin pikkukaupungin poliisiasemalta, minkä jälkeen he alkoivat tappaa siviilejä ja sytyttää rakennuksia tuleen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Kaupungin asukkaista enemmistö on kristittyjä, niin myös kaikki kuolleet. Raporttien mukaan ammutuilta kysyttiin ensin uskontoa, ja mikäli henkilö tunnusti olevansa kristitty, hänet surmattiin. Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta uhrit olivat miehiä ja poikia.

Moni perhe menetti isän

Viime viikolla uhrit oli jo haudattu, mutta tunnelma kaupungin kristittyjen keskuudessa oli edelleen ahdistunut, kertovat alueella työskentelevät Fida Internationalin lähetit Reijo ja Krista Kuokkanen. He ovat nyt lomalla kotimaassa mutta ovat olleet päivittäin yhteydessä Mpeketonin Full Gospel -helluntaiseurakuntaan, joka menetti iskuissa kymmenen jäsentään.Myös haavoittuneitten joukossa on useita yhteisön jäseniä.

– Liian moni läheinen on kuollut karmealla tavalla, ja liian moni äiti on jäänyt leskeksi ja suuri joukko lapsia orvoiksi. Seurakunnan johdolla on hätä näistä ihmisistä: isät ovat siinä kulttuurissa perheiden taloudellinen selkäranka, Reijo Kuokkanen sanoo.

Mpeketonin Full Gospel -helluntaiseurakunta on Kuokkasille läheinen, sillä sen perustivat aikoinaan Reijo Kuokkasen vanhemmat. Kaupungin suurimpiin lukeutuvassa seurakunnassa on nykyään yli 1 000 kastettua jäsentä.

Kenian Full Gospel -liike on käynnistänyt valtakunnallisen keräyksen Mpeketonin seurakuntalaisten ja muiden iskuista kärsineiden ihmisten auttamiseksi. Kirkkokunta on syntynyt pitkälti suomalaisten lähetystyöntekijöiden työn kautta, ja Fida on vastannut pyyntöön lahjoittamalla avustustyöhön 5 000 euroa. Lisäksi järjestö on aloittanut Suomessa keräyksen hyökkäysten uhrien auttamiseksi. Kuokkasten työtä rahoittava Missio Satakunta ry on niin ikään lähettänyt 5 000 euroa apua.

Rauhanrakentajan itsepuolustusvälineet

Mpeketonissa arkeen palaamista vaikeuttaa pelko uusista iskuista. Hyökkääjien on kerrottu sanoneen, että he palaavat ja tappavat lisää miehiä. Miehet ovatkin yöpyneet nyt mahdollisuuksien mukaan metsissä. ”Ihmisten turvallisuus on edelleen epävarma huolimatta kaupungin poliisijohdon vaihtamisesta ja hallituksen lähettämistä turvallisuusjoukoista. Ihmisillä on heikko luottamus poliisiin”, Full Gospel -kirkon tiedotteessa todetaan.

Viime viikolla lähialueella tehtiinkin uusi isku, jossa kuoli ainakin 11 kristittyä.

Keniassa monia terroritekoja tehnyt somalialainen Al-Shabaab-järjestö on ilmoittanut olevansa vastuussa ensimmäisestä hyökkäyksestä. Mpeketonista on Somalian rajalle vain 150 kilometriä, ja iskujen uhka on ollut olemassa jo aiemmin.

Full Gospel -seurakunnan jumalanpalvelusten aikana kirkkorakennusta ovat vartioineet aseistetut vartijat, ja seurakunnan johtaja, rannikkoalueen piispa Zebedi Maina Wamathailla on kuljettanut omaa rynnäkkökivääriä mukanaan.

– Jumalanpalveluksissa on annettu opetusta, kuinka suojautua terroristien iskuilta. Ensimmäisen hyökkäyksen alettua Zebedin omat lastenlapset olivatkin todenneet: ”Äiti, nyt tehdään niin kuin seurakunnassa on opetettu ja juostaan!” Perhe pelastui metsässä piilotellessaan, Reijo Kuokkanen kertoo.

Al-Shabaabin ilmoituksesta huolimatta jotkut ovat epäilleet, että kyse on paikallisesta poliittis-taloudellisesta ja etnisestä valtakamppailusta. Tähän viittaa se, että hyökkääjät valikoivat uhreikseen pääosin yhden heimon jäseniä.

Fidan Itä-Afrikan aluejohtajan Ari Joensuun mukaan yli miljoonan jäsenen Kenian Full Gospel -kirkolla on vahva näky rakentaa rauhaa maassaan. Seurakuntien edustajia on mukana suunnitteilla olevissa, etnisten ryhmien välisissä rauhanneuvotteluissa.

Ensi sunnuntaina Mpeketonissa järjestetään yhteiskristillinen sielunhoito- ja rukouspäivä.

 

Lisätietoa keräyksestä Kenian terrori-iskujen uhrien hyväksi Fida Internationalin sivuilta.