Kaukainen vieras saapui äitinsä kylään

 

Ministeri Nangolo Mbumba puhui herättäjäjuhlilla siitä

Namibian turvallisuusministeri Nangolo Mbumba vaikuttui Isonkyrön herättäjäjuhlien ihmismäärästä ja yhtenäisyyden tunteesta.
Kun namibialainen turvallisuusministeri Nangolo Mbumba saapui Isonkyrön herättäjäjuhlille, hän oli ajatellut tulevansa puhumaan muutamille kymmenille ihmisille koulukeskukseen. Kun pellolla olikin vastassa tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä, oli yllätys suuri.
– Tämä on upeaa. Kun Suomen lippu liehuu salossa ja iso risti seisoo pellolla, näkee sen suuren yhtenäisyyden, mikä täällä vallitsee, Nangolo Mbumba toteaa.

Tapahtuma oli yllättävä myös siksi, että se muistuttaa niin paljon Namibiassa juuri samaan aikaan pidettävää kristillistä tapahtumaa. Sielläkin seisoo suuri risti aavalla ulkokentällä, jonne on kokoontunut valtavasti ihmisiä. Siellä paikalla ovat myös Namibian pääministeri ja presidentti.

Mbumballa on erityiset siteet Suomeen ja Isoonkyröön. Edesmennyt isokyröläinen Kirsti Pakkala on hoitanut Mbumbaa aikoinaan Suomen Lähetysseuran ylläpitämässä sairaalassa. Heistä tuli niin läheisiä, että Mbumba kutsuu Pakkalaa äidikseen.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Olen ollut monta kertaa Suomessa ja vaikka pidän Helsingistä, olen aina niin onnellinen, kun pääsen Isoonkyröön. Isokyrö on minulle hyvin erityinen paikka, se on minun äitini kylä. Minut voidaan ajaa pois isänmaastani ja isäni kylästä, mutta minua ei koskaan voida ajaa pois äitini kylästä, Nangolo Mbumba sanoo.

Nangolo Mbumba on ollut Namibian turvallisuusministeri vuodesta 2010 lähtien. Aikaisemmin hän on toiminut myös maatalous-, valtiovarain-, informaatio- ja opetusministerinä. Mbumba on maan pääpuolueen Swapon apulaispuoluesihteeri.

Herättäjäjuhlien kansalle Nangolo Mbumba halusi kertoa siitä, miten ainutlaatuinen ja syvä Suomen ja Namibian suhde on. Se on jotain, mitä ei rahalla voi saada. Jotain, joka voi syntyä vain vuosikymmenten yhteisestä, läheisestä taipaleesta ja ystävyydestä.

– Emme ikinä voi täysin maksaa takaisin sitä solidaarisuutta ja apua, mitä olemme Suomelta saaneet, Mbumba kiittelee.
Nangolo Mbumba kertoo, että hänelle kristinusko on ollut vastaus kaikkeen etsimiseen ja kysymyksiin.

– Se tarkoittaa minulle sitä, että on yksi yhteinen uskonto, joka vapauttaa taikauskosta, peloista ja epävarmuudesta, Mbumba kertoo.

Seuroja ja konsertteja

Isonkyrön Herättäjäjuhlien pääohjelmaan kuuluvat juhlakentällä pidetyt seurat ja veisuut. Lisäksi juhlijat pääsevät nauttimaan iltakonserteista Isonkyrön pääkirkossa ja keskiaikaisessa kivikirkossa.

Nuorille juhlijoille tarjolla on esimerkiksi hevimessu, yöpiknikkejä sekä iltatapahtuma, jossa esiintyvät Juha Tapio ja stand up -koomikko Mikko Vaismaa. Juhlat päättyvät sunnuntaina päätösseuroihin ja penkkitalkoisiin.

Isokyrö on noin 5 000 asukkaan kunta, joka sijaitsee kahden maakuntakeskuksen, Seinäjoen ja Vaasan, välissä.

Sinikka Torssonen/Herättäjäjuhlat