Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Katulapsi kaipaa syliin

 

Päiväkeskuksessa kannustetaan luovuuteen ja opetellaan kädentaitoja. (Katulapsityön arkisto)

Kansan Raamattuseuran katulapsityö Pietarissa painii toiminnallisissa ja taloudellisissa haasteissa. Viranomaiset vaativat toimistoon mittavia korjauksia, jotka haukkaavat aikaa ja varoja varsinaiselta työltä. Nyt etsitäänkin uutta toimistoa, uusia työn tukijoita. Ja ensi töiksi käytettyä pikkubussia.

Kun työ aloitettiin Pietarin lastensuojelun säätiön kanssa miljoonakaupungissa vuonna 1995, katulapsiongelma oli huutava. Lapselle pääsy kymmenien tuhansien kaltoin kohdeltujen joukosta turvakotiin oli lottovoitto.

Perheniemi neliöb. 1.9.- MJa

Tänään tilanne on kohentunut, ja työn painopiste on siirtynyt ennaltaehkäisyyn ja perhetyöhön. Vain yksi 25 työntekijästä partioi etsivässä työssä kaduilla.

– Kukaan ei usko, mitä tarinoita yhä löytyy syrjäisten lähiöiden ahtaista kodeista, työstä vastaava Tuija Pennanen sanoo.

Sosiaalisia ongelmia riittää perheissä. Vanhempien työttömyys ja päihdeongelmat luovat turvattomuutta. Monia lapsia on käytetty kotona seksuaalisesti hyväksi.

Käytännön katulapsityötä hoitaa tällä hetkellä 25 venäläistä kasvatustyön ammattilaista. Talous lepää työn tukijoiden varassa.

Työtä tehdään kolmessa paikassa. Nuoria miehiä valmennetaan itsenäiseen elämään tukiasuntolassa. 40 lapsen päiväkeskuksessa ja perhekeskuksessa on tarjolla ruokaa, suihku ja pyykinpesumahdollisuudet. Apua saa niin lasten kasvatukseen kuin paperiasioiden hoitoon.

– Tukiasuntolassa oli hämmästyttävän siistiä, kengät järjestyksessä eteisessä ja huoneet tiptop. Paikan johtajaa kuunnellessa kävi ilmi, että tämä on heidän arkeaan, Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtaja Ulla Saunaluoma kertoo vierailtuaan äskettäin Pietarissa.

 

Lue lisää aiheesta tämän viikon Sanasta.