Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Kärry kiinnittää katseen Hämeenlinnan kaduilla

 

Tiina Hämäläinen (vas.), Virpi Kylmälahti, Seija Puusaari ja Henna Helminen lähtivät viime perjantaina tapaamaan ihmisiä Hämeenlinnan torille. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan diakoniatyöntekijät virittävät kesäkulkijoiden kanssa keskusteluja, tarjoilevat virvoketta ja kertovat auttamisen mahdollisuuksistaan.

Hämeenlinnassa voi kesän aikana nähdä liikenteessä sympaattisen oloisen kärryn, joka tekstillään kysyy, mitä kuuluu.

Kahvaan tarttuvat vuorollaan seurakunnan diakoniatyöntekijät, jotka saivat uuden työvälineen käyttöönsä kesäkuun alkupuolella.

Sansa Neliöb 10.9.-9.10. MJa

– Alun perin kärry hankittiin sitä varten, että voisimme sen kanssa liikkua syys–lokakuun vaihteessa pidettävässä, seurakuntaviikon tapahtumassa, kertoo diakoniatyöntekijä Seija Puusaari.

Korona-aikana tapahtumasuunnittelu on kuitenkin ollut haastavaa ja epävarmaa, joten seurakunta otti jo kärryn käyttöön toisella painotuksella.

– On tuntunut tarpeelliselta mennä kohtaamaan ihmisiä sinne, missä he ovat nyt alkaneet liikkua. Termospulloista on tarjoiltu virkistävää juotavaa, oltu kuulevina korvina sekä jaettu tarvittaessa diakonian esitteitä.

Varsinaisia kärryvuoroja diakoniatyöntekijät eivät ole laatineet, vaan kukin lähtee kadulle silloin, kun aikaa kävelyyn liikenee.

– Työkaverit ovat kertoneet kärryreissultaan mukavia kuulumisia. Ihmiset ovat pysähtyneet juttusille. Toisinaan on päädytty hyvin syvällisiinkin keskusteluihin.

– Tiedän, että vastaavia kärryjä on muissakin Suomen seurakunnissa. Itse olen nähnyt sellaisen vireässä Santa Claran seurakunnassa Tukholmassa, missä kärryllä jaettiin ruokaakin.

Seija Puusaari suunnittelee lähtevänsä kärrykävelylle lomansa jälkeen, loppukesästä.

– Kärry on hauska keksintö, jonka käyttöön suhtaudun innolla. Omaan työhön se tuo mukavaa vaihtelua, sillä pääasiassa vierailen vanhusten luona hoivakodeissa.

– Tosin viime ajat ovat olleet noissa tehtävissä erilaisia, kun hoivakoteihin ei ole päässyt.