Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Karhumäki kirkon esitteestä: ”Lukijalle ei selviä, onko Jeesuksella virkaa kirkossa”

 

Kolumnisti Heli Karhumäki ottaa Kotimaa24-sivuston kirjoituksessaan kantaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yleisesitteeseen. Karhumäen mukaan esitteestä ei selviä, mikä merkitys esimerkiksi Jeesuksella, Pyhällä Hengellä, ristinkuolemalla tai ylösnousemuksella on kirkolle.

– Niistä ei mainita sanaakaan, Karhumäki toteaa.

– Musiikin kerrotaan välittävän evankeliumia, mutta ei kerrota, mikä on evankeliumin sanoma, hän jatkaa.

Karhumäki ihmettelee ”miksi tämän yksinkertaisen asian esittäminen on niin vaikeaa”.

– Kirkkomme pullistelee päteviä teologeja, ja uskomme ydin löytyy helposti vaikka katekismuksesta. Simppelein ratkaisu olisi painaa esitteeseen uskontunnustus, hän neuvoo.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

– Esite sisältää voittopuolisesti tosia lauseita, joissa ei sinällään ole mikään vikaa. On myös toimiva ratkaisu esitellä kirkon työtä seurakuntalaisten kokemusten kautta. Kulttuurisen kuoren sisään on tällä kertaa tuotu ripaus hengellisyyttäkin. Pääkäsitteenä on sana Jumala ja sen rinnalla suosittu ja epämääräinen ”pyhän kohtaaminen”. Mutta kolmiyhteinen Jumala ontuu.

Karhumäen mukaan Jeesus on messun yhteydessä ”jo vähällä tulla mainituksi”, koska häneltä on otettu sitaatti: ”Siellä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään”.

– Lainaus menee kuitenkin omituisesti evankelista Matteuksen suuhun, kun raamatunkohdan perässä lukee vain tämän nimi, Matteus 18:20.

– On kysyttävä, mikä tämän esitteen tarkoitus on. Kirkolla on vankka hengellinen perustus ja sen pitäisi näkyä. Jos Jeesus Kristus ja Pyhän Hengen työ häivytetään, jäljelle jää sinänsä oikeita palapelin palasia, mutta ne eivät muodosta juurevaa ja uskottavaa kokonaiskuvaa kirkosta hengellisenä yhteisönä.

Karhumäki ehdottaa, että kirkko ottaisi seuraavan esitteen laadintaprosessiin mukaan ”jonkun tolkun piispan”.

– Suosittelen Jari Jolkkosta tai Simo Peuraa, ja on muitakin kirjallisesti taitavia. Arkkipiispa on nyt hukannut kaksi tilaisuutta. Ensimmäisen esitteen valokuvassa hän nukkui nojatuolissa kirja kädessä ja puhui niitä näitä, nyt hän istui tyhjässä kirkossa kertomassa ankeasta messusta, jonka fiiliksen vain pikkulintu pelasti.

Lue Karhumäen kirjoitus kokonaan tästä

Kirkon tiedotuskeskus julkaisee kirkon yleisesitteen joka toinen vuosi. Tuoreen esitteen nimi on Tositarinoita kirkosta, ja sen voi lukea täältä.

 
Artikkelibanneri perussanoma