Ihmisiä ja ilmiöitä: Vähintään melko paljon stressiä — nuorten aikuisten mielenterveys on koetuksella

Kansanedustaja Päivi Räsänen: Seksinostokielto vähentäisi ihmiskauppaa

 

Tieto rikostutkinnasta koskien 15 vuotta vanhaa pamflettia tuli Päivi Räsäselle yllätyksenä.
Kuva: Sari Savela

Seksin ostaminen on kiellettyä Ruotsissa ja Norjassa. Prostituution kysyntä ja sen myötä myös tarjonta sekä ihmiskauppa ovat näissä maissa vähentyneet.

– Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Vuonna 2013 oikeusministeriön selvityksessä esitettiin seksin ostamisen kieltämistä kokonaan, jolloin voitaisiin tehokkaammin puuttua kysyntään. Täyskiellon todettiin olevan selkeämpi noudattaa ja valvoa, ja se loisi paremmin seksikaupan vastaista asenneilmapiiriä, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) toteaa.

Räsänen muistuttaa Suomen lainsäädännössä olevista epäkohdista.

IK-opisto neliöb. vkot.38-39. MJa

Esimerkkinä Räsänen kertoo Helsingin hovioikeudessa käsitellyn tapauksen, jossa 16-vuotiasta välittänyt mies tuomittiin parituksesta. Tytön asiakkaista suurinta osaa ei saatu vastuuseen, koska  tytön oikeaa ikää oli vaikea arvioida. Asiakkaat saattoivat vedota tietämättömyyteensä. Suomessa seksin osto alaikäisiltä on kielletty. Parittajan uhrikin voi jäädä todentamatta, jos parittaja määrää prostituoidun esiintymään vapaana ammatinharjoittajana. Tällöin ostaja voi vedota tietämättömyyteensä, eikä joudu vastuuseen teostaan.

– Rikoslaki ilmentää myös osaltaan yhteisöllisiä arvoja. Oikeusministeriölle annetuissa lausunnoissa seksin oston kriminalisoimista vastustettiin eniten vetoamalla siihen, että rikos olisi hankala selvittää.

– Poliisille ilmoitettujen omaisuusrikoksien selvittämisaste on n. 37 %. Kuka vaatisi tämän vuoksi rikoslaista poistettavaksi omaisuusrikoksen käsitteen?, Päivi Räsänen sanoo.

Seksin ostaminen on kiellettyä Ruotsissa ja Norjassa. Prostituution kysyntä ja sen myötä myös tarjonta sekä ihmiskauppa ovat näissä maissa vähentyneet.

Suhtautuminen prostituutioon heijastaa yhteiskunnan ihmiskuvaa

– Seksuaalisuus on lähtökohtaisesti ja syvästi intiimi elämänalue, jota ei voi kaupata kauppaamatta samalla myös itseään. Seksikauppa haavoittaa henkisesti niin myyjiä kuin ostajia ja rikkoo heidän perheitään.

Räsänen toteaakin, että keskeinen kysymys naiskaupan ja prostituution kohdalla on, minkälainen ihmiskuva, käsitys naisena ja miehenä elämisestä yhteiskunnallamme on. Jokainen ihminen, mies ja nainen on ainutlaatuisen arvokas Jumalan kuvaksi luotuna.

– Seksuaalisuus on Jumalan luoma lahja ja rikkaus ihmisten elämässä ja se on tarkoitettu pysyvään, uskolliseen miehen ja naisen parisuhteeseen ja perheen perustamiseen. Toisaalta koko ihmiskunnan historia tätä päivää myöten on täynnä todisteita siitä, miten tämä kaunis kuva ihmisyydestä on särkynyt.

Maailmassa on jopa 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria, joista suuri osa on naisia ja lapsia. Kaksi miljoonaa 5-15-vuotiasta tyttöä joutuu vuosittain seksikaupan uhreiksi, useimmiten suvun elannon turvaamiseksi.  Ihmiskauppa on maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto ja sillä on vahva kytkentä köyhyyteen ja elintasokuiluihin.

Kansanedustaja Päivi Räsänen puhui Porvoossa Samaria-yhdistyksen ihmiskauppaa käsittelevässä tilaisuudessa lokakuun puolivälissä.