Kansanedustaja Päivi Räsänen ja Luther-säätiö saivat poliisilta vapauttavan päätöksen – eivät tosin tienneet olleensa tutkinnan kohteina

 

Tieto rikostutkinnasta koskien 15 vuotta vanhaa pamflettia tuli Päivi Räsäselle yllätyksenä.
Kuva: Sari Savela

Kansanedustaja Päivi Räsänen on saanut vapauttavan päätöksen koskien rikosilmoitusta, jossa poliisia on pyydetty selvittämään, onko Päivi Räsänen ja Luther-säätiö syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Rikosilmoitus on tehty 29.8. ja koskee pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen, jonka Päivi Räsänen kirjoitti ja Luther-säätiö julkaisi 15 vuotta sitten. Räsäsen ja Luther-säätiön epäiltiin syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

”10-sivuisessa selvityksessä poliisi toteaa, että esitutkintaa ei aloiteta”, Päivi Räsänen kirjoittaa lähettämässään tiedotteessa. Hän kirjoittaa myös olleensa tietämätön tutkinnasta.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Päätöksen perusteluissa käydään läpi sanan- ja uskonnonvapauden periaatteita.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Silen kirjoittaa selvityksessä ”Näkemykseni mukaan Päivi Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä.”

Silen toteaa myös: ”Mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin sellaisenaan täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, olisi myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistava.”

Suomen Luther-säätiölle tuli täytenä yllätyksenä se, että se oli ollut poliisitutkinnan kohteena.

Pamfletti löytyy myös jatkossa verkosta

”Vieläkin kummallisemmaksi asia meni, kun luimme, mikä asia pöytäkirjasta kävi ilmi: ’Kiihottaminen kansanryhmää vastaan’. Mitä tämä sitten tarkoittaa?”, Suomen Luther-säätiön dekaani Juhana Pohjola kummastelee blogissaan.

Vaikka pamfletti on kirjoitettu 15 vuotta sitten, Luther-säätiö levittää sitä yhä Internetin kautta.

”Näin me todella teemme ja tulemme tekemään. Yhä ajankohtainen kirjoitus löytyy täältä. Sitä voi siis Suomessa vapaasti lukea ja levittää syyllistymättä rikokseen. Siitä on nyt saatu viisitoista vuotta julkaisemisen jälkeen poliisin tekemä päätös mustaa valkoisella”, Juhana Pohjola kirjoittaa.

Päivi Räsäsen kesäkuussa julkaisemasta tviitistä on rikostutkinta edelleen poliisiin käsittelyssä.