Kansanedustaja ihmettelee pankkien toimintaa: ”Eräässä tapauksessa seurakunnan varat oli jäädytetty perusteettomasti”

 

Kuva: Mikael Tammilehto

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) kertoo saaneensa yhteydenottoja yhdistyspohjaisilta seurakunnilta, joiden pankkitilejä on yllättäen suljettu.

– Kansanedustajana olen saanut yhdistyspohjaisesti toimivilta seurakunnilta yhteydenottoja ja avunpyyntöjä, kun niiden pankkitilejä on pankin – erityisesti Osuuspankin ja Nordean – toimesta yllättäen suljettu, Antero Laukkanen kertoo.

– Eräässä tapauksessa seurakunnan kaikki varat oli jäädytetty perusteettomasti tilille, eikä yhdistys kyennyt kuukausiin maksamaan palkkoja ja toimitilojen vuokria.

Laukkasta kummastuttaa, kunka pankit kohtelevat yhdistysasiakkaita, jotka ovat olleet asiakkaina useita vuosia ja hoitaneet asiansa moitteettomasti.

– Kun tilanteita on lähdetty selvittämään, on käynyt ilmi, että pankkivirkailija on mielestään havainnut tilin käyttöön liittyviä kysymyksiä, joita hän on pitänyt mahdollisesti lain vastaisina.

Virkailija on omavaltaisesti päättänyt sulkea yhdistyksen tilin ilman keskustelua pankkitilin haltijan kanssa. Lisäksi pankit ovat kieltäytyneet avaamasta uusille yhdistyksille pankkitiliä, Laukkanen kertoo.

– Tällainen toiminta on kyseenalaista ja perustuu mielivaltaiseen harkintaan.

Kansanedustaja Laukkasen mukaan pankki perustelee toimiaan vetoamalla lakiin, jonka mukaan pankilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa toiminta, havaita ja selvittää epäilyttäviä liiketoimia sekä ilmoittaa epäilystään rahanpesun selvityskeskukselle.

– Ohje ei käske sulkea tilejä, Laukkanen toteaa.

– Eduskunta ei ole antanut pankeille poliisin tehtäviä, eikä muitakaan oikeuslaitokselle kuuluvia tehtäviä. Pankkien ei pidä mennä niiden toiminta-alueelle.

– Lainsäätäjän ja rahoitusalan toimijoiden on syytä selvittää pelisääntöjä ja käytäntöjä, jotta emme tarpeettomasti aja seurakuntia vaikeuksiin pankkien yksipuolisten laintulkintojen ja ylivarovaisuuden vuoksi. Tuskin ne seurakunnat tässä maassa ovat niitä rahanpesuun sekaantuneita tahoja, eiköhän ne ole ihan muita toimijoita.