Kansalaisareena ry: ”Seurakunnissa tapahtuu arvokasta vapaaehtoistoimintaa, jota harvoin noteerataan julkisesti”

 

Inka Setälä ja Lea Grönlund toimivat ensi vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläinä. Kuva: Kansalaisareena ry

Kansalaisareena ry palkitsi viime viikolla Vuoden vapaaehtoisina Inka Setälän ja Lea Grönlundin, jota Helsingin Mikaelin seurakunnassa tituleerataan monitoiminaiseksi.

Vuoden vapaaehtoinen –palkinto on Kansalaisareena ry:n vuonna 2013 käynnistämä perinne, jonka tavoite on lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta.

Tänä vuonna palkinto jaettiin kahden naisen kesken.

Rukous2025, 19.1.-16.2. neliöb, MJa

Inka Setälä on kehitellyt kotkalaisille uusia tapoja toimia yhdessä yhteisöllisyyden lisäämiseksi sekä aktivoinut vapaaehtoistoimintaan omalla esimerkillään.

Lea Grönlund on puolestaan toiminut vapaaehtoisena tietotekniikan vertaisopastajana Enter ry:ssä 20 vuoden ajan ja monitoiminaisena Helsingin Mikaelin seurakunnassa 30 vuotta.

Seurakunnan verkkosivuilla Grönlundia luonnehditaan lämpimästi:

”Lealla on taito nähdä mahdollisuuksia paikoissa, joissa muut eivät siihen pysty. Hän on yhdistänyt kaksi tärkeää vapaaehtoishommaansa nerokkaasti. Hän pitää Mikaelinkirkossa erilaisia tilaisuuksia, joissa innostaa seurakuntalaisia älypuhelimen iloihin.

Mikaelinkirkossa hän on toiminut vapaaehtoisena jo vuodesta 1988 saakka.

Lean tehtäviin on kuulunut kaikkea, mitä mielikuvitus vain keksii: mm. lähimmäistoimintaa, yhteisvastuuta, tapahtumia, messujen avustamista, kolehdin keräämistä, tervetulotiimissä tervetulleeksi toivottamista, keittiöhommia…

Lea saa kohtaamiltaan avustettavilta spontaaneja halauksia ihan vaan olemalla oma itsensä. Hänen ilonsa ja intonsa tarttuvat!”

Grönlund pitää säännöllisesti älykännykkäluentoja, joissa hän rohkaisee vasta-alkajiakin uuden oppimiseen.

Palkittu itse pitää Vuoden vapaaehtoinen –titteliä arvonantona Enter ry:n pitkäaikaiselle työlle ikäihmisten parissa.

Enter ry on Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys, joka tarjoaa henkilökohtaista ja maksutonta opastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä.

– Uskomatonta, upeaa, kiitos! Kiitollisena otan tunnustuksen vastaan ja jaan sen kaikkien Enterin opastajien ja johdon kanssa.

– Toivon myös, että tämä rohkaisee uusia ihmisiä tulemaan opastuksiin.

Kansalaisareena ry kertoo tiedotteessaan haluavansa Grönlundin palkitsemisella huomioida seurakunnissa tapahtuvan arvokkaan vapaaehtoistoiminnan, jota harvoin noteerataan julkisesti.

lähteet: Kansalaisareena ry:n tiedote ja Helsingin Mikaelin seurakunnan verkkosivut