Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kansalaisaloite vireille kristillisten perinteiden säilymisen puolesta kouluissa

 

Viime viikolla pantiin vireille kansalaisaloite ”Kristilliset perinteet säilytettävä koulussa”. Aloitteen mukaan eduskunnan tulee ryhtyä ”lainsäädännöllisiin ja muihin tarvittaviin toimiin, joilla varmistetaan se, että peruskoulussa ja lukiossa vaalitaan jatkossakin suomalaisia kristillisiä perinteitä.” Aloitteen edustaja ja vireillepanija on pastori, VTT Matti Helin.

Aloitteen taustalla on apulaisoikeuskanslerin kehotus Opetushallitukselle tarkistaa ohjeistusta peruskoulujen ja lukioiden aamunavauksista ja Suvivirrestä. Kansalaisaloitteessa katsotaan, että Suvivirsi, kristilliset joululaulut ja -kuvaelmat sekä seurakunnalliset aamunavaukset ovat osa suomalaista perinnettä ja että niiden tunteminen kuuluu sekä länsimaiseen kulttuuriin että Suomessa asuvien yleissivistykseen.

Apulaisoikeuskanslerin laintulkinnasta kansalaisaloitteessa ollaan sitä mieltä, että se ”poikkeaa täysin eduskunnan perustuslakivaliokunnan ja oikeusasiamiehen aiemmista tulkinnoista tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kansallisiin traditioihin liittyvistä linjauksista.”

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Aloitteen edustaja ja vireillepanija on Diakonia-ammattikorkeakoulun Kirkko ja yhteiskunta -osaamisalueen johtajana työskentelevä Matti Helin. Varaedustaja on Tammelan kirkkoherra Teijo Peltola. Aloitteella on tällä hetkellä 485 kannattajaa. Siihen voi tutustua kansalaisaloite.fi-sivustolla.