Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kallaveden kirkkoherra Jalovaarasta: ”Ylikorostus eri asia kuin valehtelu”

 

Hengellinen väkivalta -kirjan kirjoittaja Janne Villa esitti (Seurakuntalainen 25.4) Pirkko Jalovaaran valehdelleen MOT-ohjelmassa (25.2) mainitessaan, että hänellä on ”piispan siunaus” Kuopiossa pidettävälle tapahtumalleen. Valehtelu on kirkkoherra Matti Pentikäisen mielestä liian raskas syytös, koska Kallaveden seurakunnan pastori oli kuitenkin käynyt esittelemässä Kuopion piispa Jari Jolkkoselle Jalovaaran tilaisuutta etukäteen.
– Pirkko spontaanisti ja innostuneesti kertoi, että ”piispa on siunannut”, mutta tarkempi ilmaisu olisi ollut, että piispa on tietoinen, että Pirkko Jalovaara tulee ja on yksi tämän tilaisuuden kouluttajista.

MOT:n ohjelmassa ”Kirkon Riivaajat” (25.2) Pirkko Jalovaara sanoo:

”Nyt mä olen menossa Kuopioon, siellä Kuopion piispa on antanut siunauksen tämmöiselle kokonaiselle viikonlopulle, missä me opetetaan todella näitä asioita”

Sansa neliöb. 1.-30.5.

MOT:n jälkeen Pirkko Jalovaara kertoi Radio Deille, että piispa Jolkkoselle on esitetty tilaisuuden sisältö, mutta että hän ei ole itse piispan kanssa keskustellut. Kallaveden kirkkoherra Matti Pentikäinen vahvistaa nyt, että pastori Anni Tanninen kävi (7.2) kertomassa tilaisuudesta etukäteen piispalle. Tanninen halusi pitää piispan tulevasta rukousillasta ajan tasalla, vaikka seurakunta päättääkin itsenäisesti omasta toiminnastaan:

 –  Tämmöinen yhteys meidän esimieheen on kohteliasta. Pastori Anni Tanninen halusi varmistaa etukäteen, että minkälainen ajatus mahdollisesti piispalla on näistä asioista ja tästä tilaisuuden järjestämisestä, Pentikäinen sanoo.

Pirkko Jalovaara sai tiedon Tannisen vierailusta ja kuvitteli piispan hyväksyneen sisällön, koska tilaisuuden suunnittelua ja markkinointia jatkettiin tapaamisen jälkeen. Kirkkoherra Matti Pentikäisen mielestä Jalovaaraa ei voi syyttää valehtelusta tai harhaan johtamisesta.

– Pirkko spontaanisti ja innostuneesti kertoi, että piispa on siunannut, mutta tarkempi ilmaisu olisi ollut, että piispa on tietoinen, että Pirkko Jalovaara tulee ja on yksi tämän tilaisuuden kouluttajista.

– Se, että myöhemmin Pirkkoa on syytetty valehtelusta, on hyvin raskas ja semmoinen väite, ettei voi niinkään sanoa. Sillä lailla ehkä Jalovaaran ylikorostuksesta voisi puhua MOT:n ohjelman suhteen. Se on kuitenkin ihan eri asia kuin valehtelu.

Kotimaa24:n (26.2) mukaan ”Piispa Jolkkonen on ottanut kriittistä etäisyyttä toimintaan, jossa ´pyritään rukouksen avulla karkottamaan ihmisistä pahoja henkiä´ jo kirkkoherra Pentikäiselle 22.2. päiväämässään kirjeessä.”

Jalovaara sai tämän tiedon ”etäisyyden ottamisesta” vasta lukiessaan Kotimaa24:n uutista (26.2) ja soitti sen jälkeen piispalle. Sekä Pirkko Jalovaara, että piispa Jari Jolkkonen vahvistavat, että keskustelu on ollut heidän ensimmäinen ja ainoa. Molempien mukaan keskustelu oli asiallinen ja käytiin hyvässä hengessä.

Piispa Jolkkonen ei kommentoi Radio Deille luottamuksellisia keskusteluja hiippakuntansa pastorien kanssa, mutta hän toivoo, että asiassa mentäisiin eteenpäin:

– Uskon, että julkisuus on tuntunut Pirkko Jalovaarasta raskaalta ja kohtuuttomalta. Toivon, että tuntemani hyvät kristityt eivät nimittäisi toisiaan valehtelijoiksi, vaan nyt mentäisiin eteenpäin.

Toimittaja Janne Villa kommentoi Seurakuntalainen.fi:lle, miksi hän kirjoitti Pirkko Jalovaaran valehdelleen ja johtaneen harhaan:

Seurakuntalaisen artikkelissa (25.4.) oli lähtökohtana Pirkko Jalovaaran Radio Deissä (19.4.) esittämä väite. Jalovaara väitti ”mustamaalaamiseksi” ja virheelliseksi huhtikuun Askel-lehteen kirjoittamaani siteerausta Kotimaa24-uutissivustolta (26.2.).

Kotimaa24:n mukaan piispa Jari Jolkkonen kommentoi, ettei hän ollut 26.2. mennessä edes keskustellut Jalovaaran kanssa. Saarnaaja Pirkko Jalovaara sanoo lukeneensa Kotimaa24:n uutisen. Siitä huolimatta hän väitti yhä Radio Deissä (19.4.), että minun kirjoitukseni oli tältä osin mustamaalaamista – eli hän oli muka sittenkin keskustellut Jolkkosen kanssa ennen 26.2.

”Ainakin puolitoista tuntia, yli tunnin olen keskustellut Jari Jolkkosen kanssa”, Jalovaara vakuutti lähetyksessään 19.4. ja kumosi siten Kotimaa24:n välittämän ja piispan vahvistaman tiedon. Nämä tiedot on kenen tahansa helppo tarkistaa netistä.

Askel-lehden lisäksi Jalovaara voisi halutessaan pyytää anteeksi myös MOT:n tekijöiltä, joita hän syytti ääniraidan väärentämisestä Kallion kirkossa. Tutkivien toimittajien syyttäminen mustamaalaamisesta ja virheellisten tietojen antamisesta on aika raskas väite – ja myös väitteen esittäneen median kannattaisikin tarkistaa jo etukäteen lähteensä paikkansapitävyys. Kai Kortelainen korjasi onneksi myöhemmin Radio Dein virheen MOT:n syyllistämisen osalta.

Kotimaa24:n uutinen (26.2.) ei näytä olleen olennaisilta osiltaan virheellinen. Sen mukaan piispa Jolkkonen ei ollut keskustellut 26.2. mennessä Jalovaaran kanssa. Toiseksi piispa ei ollut ”antanut siunaustaan” Jalovaaran opetukselle, vaan päinvastoin otti siihen kriittistä etäisyyttä.

Piispa Jari Jolkkonen on Luther-tutkija ja dogmaatikko, jolle kirkon oppi on kallis. Niinpä on hyvin ymmärrettävää, ettei hän siunannut Jalovaaran opetuksen, varsinkaan demoniopetuksen sisältöä. Piispan toivomus, että nyt mentäisiin eteenpäin, on kannatettava. Totuuden tunnustaminen ja tunnistaminen voisi olla hyvä alku.

Kuuntele kirkkoherra Matti Pentikäisen haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnilla keskiviikkona 8.5 klo 9.00, uusinta klo 13.00.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)