Kaksi pakistanilaista kristittyä veljestä tuomittu kuolemaan jumalanpilkasta

 

Kuva: Samina_Kousar/ Pixabay

Kristityt veljekset tuomittiin kuolemaan jumalanpilkasta pakistanilaisessa paikallisoikeudessa. Qaisar ja Amoon Ayubia on pidetty vuodesta 2014 lähtien Jhelumin aluevankilassa Punjabin maakunnassa.

AsiaNewsin mukaan Qaisar ja Amoon Ayubia syytetään ”epäkunnioittavan materiaalin” julkaisemisesta verkkosivuillaan. Pakistanilainen paikallinen tuomioistuin julisti heille kuolemantuomion 13. joulukuuta. Qaisar kertoo sulkeneensa verkkosivunsa vuonna 2009, mutta hänen muslimituttavansa onnistui palauttamaan sivun verkkoon Qaisarin nimissä.

Veljeksiä on oikeudessa avustanut hyväntekeväisyysjärjestö CLAAS (Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement). CLAAS kertoi verkkosivuillaan, että päätöksestä valitetaan korkeampaan oikeusasteeseen. CLAASin johtaja Nasir Saeedin mukaan: ”On valitettavaa, että ääri-islamistien uhkailun takia paikallisoikeudet siirtävät vastuun korkeampaan oikeuteen.”

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Käytäntö tarkoittaa sitä, että syytetyn todistamiseen syyttömäksi kestää vuosia, vaikka syyte olisi vailla perusteita.

– Asia Bibin tapaus hiljattain oli samanlainen. Alempi oikeusaste tuomitsi hänetkin, ja kesti vuosia saada valitus läpi korkeimmassa oikeudessa. Pelkään, että Qasirin ja Amoonin täytyy myös odottaa vuosia saadakseen oikeutta.

Aasiya Noreen, pakistanilainen kristitty nainen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Asia Bibi, vapautettiin lokakuussa maan korkeimmassa oikeudessa jumalanpilkkasyytteistä. Nyt hän odottaa korkeimman oikeuden uudelleenkuulemista. Lain mukaan jumalanpilkasta seuraa kuolemantuomio, joskaan tällaista ei ole vielä koskaan pantu täytäntöön.

Puolet jumalanpilkan vuoksi vangituista Pakistanin vankiloissa

Syytökset veljeksiä vastaan näyttävät alkaneen vuonna 2010, jolloin Qaisar Ayubia oli joutunut riitaan työpaikallaan Lahoressa. Joku paikalla olleista oli sanonut halventavaa erään ystävänsä sisaresta, joka syytti loukkauksesta Qaisar Ayubia.

Tapauksen seurauksena Qaisar Ayubi alkoi saada tappouhkauksia ja joutui piiloutumaan.

Ayubin veljekset pakenivat maasta. He menivät ensin Singaporeen ja sitten Thaimaahan, mutta joutuivat palaamaan Pakistaniin vuonna 2012, jolloin Qaisar Ayubia sai tietää häntä vastaan nostetusta jumalanpilkkasyytteestä.

Molemmat miehet ovat naimisissa ja Qaisarilla on kolme lasta. Hänen vangitsemisensa on vaikuttanut haitallisesti perheeseen, etenkin Qaisarin 14-vuotiaan pojan mielenterveyteen.

Yhdysvaltain ulkoministeriö tiedotti hiljattain lisänneensä Pakistanin listalle maista, jotka rikkovat uskonnonvapautta erityisen räikeästi. Yhdysvaltain kansainvälisen uskonnonvapauden suurlähettiläs Sam Brownback kertoi, että maailman kaikista jumalanpilkan vuoksi vangituista ihmisistä puolet istuu Pakistanin vankiloissa.

Maakunnan hallinto havahtumassa vähemmistöjen aseman parantamiseen

Punjabin maakunnan hallinto ilmoitti joulun alla osoittamistaan avustuspaketista uskonnollisille vähemmistöille. Avustukseen kuuluu esimerkiksi etukäteispalkka sellaisille kristityille työntekijöille, jotka voivat pitää vapaata jouluna.

Punjabin ihmisoikeus- ja vähemmistöasioiden ministeri Ejaz Alam Augustinen mukaan aiemmat hallitukset ovat viivyttäneet avustusta monella kuukaudella, mutta tällä kertaa avustuspaketti toteutettiin ennen joulua.

Vuoden alussa Punjabin hallituksen on määrä esitellä lainsäädäntömuutos, johon sisältyy kristittyjen perhelainsäädännön päivitys ja uusia keinoja järjestää uskonnollisille vähemmistöille viiden prosentin työpaikkakiintiö.

Hallitus harkitsee myös opiskelupaikkakiintiötä vähemmistöille korkea-asteen oppilaitoksiin.

– Toivomme, että tämä tuo muutoksen uskonnollisten vähemmistöjen elämään, erityisesti kristittyjen, jotka ovat maakunnan suurin vähemmistöryhmä, Augustine sanoo.

Lähde: Worldwatchmonitor.org

Tutustu lisää Pakistanin tilanteeseen

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen