Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Juutalaisten olympialaiset Hitlerin rakennuttamalla stadionilla

 

Yhtenä lajina makkabiadeissa on jalkapallo.

Parhaillaan menossa olevat Euroopan makkabiadit järjestetään ensi kertaa Saksassa. Tapahtumaa on pidetty merkkinä siitä, että hyvä voittaa pahan.

27. heinäkuuta alkaneet kilpailut tuovat Berliiniin  2 300 juutalaista urheilijaa 36 eri Euroopan maasta, myös Suomesta. Tapahtumassa kilpaillaan 19 eri lajissa. Mukana ovat muun muassa sulkapallo, jalkapallo, futsal, miekkailu, pingis ja golf.

Kisojen avaisissa puhui Saksan liittopresidentti Joachim Gauck. Kisojen järjestäjiin kuuluva Alon Meyer sanoi tervetuliaispuhessaan unelmoineensa siitä, että juutalaiset urheilijat voisivat kokoontua yhteen Berliinissä. Hän jatkoi toteamalla, että Saksan makkabiadeiden osoittavan, että juutalaisuus on löytänyt Saksassa vankan aseman, se on hyväksytty osaksi maata ja se on normaalia.

IK-opisto neliöb. vkot.38-39. MJa

Saksan valinta kisaisännäksi ei ollut helppo. Toisesta maailmansodasta ja holokaustin päättymisestä on kulunut tänä vuonna 70 vuotta. Iltalehden mukaan Meyer sanoi monen juutalaisen vannoneen silloin, ettei astuisi jalallaan Saksaan, ja päätöstä on kunnioitettava. Samalla Meyer kuitenkin huomautti, että kisojen järjestäminen juuri Berliinissä pitäisi nähdä sovinnon eleenä.

Hitler rakennutti Berliinin olympiastadionin vuoden 1936 olympialaisia varten. Saksan sisäasiainministeri Thomas de Maiziere on sanonut Iltalehden mukaan kisojen järjestämisen juuri Hitlerin rakennuttamalla stadionilla olevan vahva viesti.  Saksan valtio ottaa juutalaiset ilolla vastaan.

”Tämä on maallemme suuri onni ja kunnia, jota emme ansaitse. Toisen maailmansodan ja holokaustin jälkeen emme olisi voineet edes kuvitella näin käyvän”, Saksan oikeusministeri Heiko Maas sanoi uutistoimisto Reutersille.

Euroopan makkabiadit järjestetään neljän vuoden välein, aina kahta vuotta ennen maailmanlaajuisia makkabiadeja Tel Avivissa, Israelissa.

 

 

Aiheet