Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Jukka Keskitalo: ”Meidän on kamppailtava julkisen uskonnonvapauden puolesta”

 

Jukka Keskitalo. Kuva: Taneli Törölä

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo puhui Suomen Raamattuopiston Hengellisillä syventymispäivillä aiheesta ”Hyviä uutisia sinulle, jota usko ahdistaa”.

Keskitalon mukaan paras uutinen kristitylle, joka kokee uskossaan ahdistusta on se, että ”Kristus on itse läsnä sinun ahdistuksessasi”.

Keskitalo otti puheessaan kantaa myös suomalaiseen uskontokeskusteluun, jossa julkista uskonnonharjoittamista vastustaa ”pieni aktiivinen ryhmä”.

Keskitalo totesi, että mediassa nousee toisinaan esiin vaade uskonnon siirtämiseksi julkisista tiloista yksityisasiaksi.

– Tästä on esimerkkinä vaikkapa kysymys siitä, voidaanko koulun juhlissa laulaa suvivirsi. On äänekkäitäkin tahoja, joiden mielestä usko ja uskonto eivät saisi näkyä yhteiskunnan julkisessa tilassa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Heidän näkemyksensä ei kuitenkaan kuvasta laajemmin suomalaisten ajatuksia, Keskitalo huomautti.

Hän viittasi Kirkon tutkimuskeskuksen teettämään Gallup Ecclesiastica – tutkimukseen, jonka mukaan suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti uskonnon näkymiseen julkisessa tilassa. Tutkimuksen mukaan 84 prosenttia suhtautuu suvivirren laulamiseen koulun kevätjuhlassa myönteisesti ja 4 prosenttia vastustaa.

– Uskontotaustaisia elementtejä vastustettaessa vedotaan usein monikulttuurisuuteen ja muiden uskontojen edustajien huomioimiseen. Tosiasia kuitenkin on, etteivät suvivirttä ole olleet vaatimassa koulusta pois esimerkiksi maahanmuuttaja-muslimiperheet, vaan pieni joukko kantasuomalaisia, Keskitalo painotti.

– Meidän kristittyjen ei tule suostua siihen, että usko olisi vain yksityisasia. Meidän on kamppailtava julkisen uskonnonvapauden puolesta.

– Kirkko on koko olemassaolonsa ajan ollut näkyvillä julkisessa tilassa. Jo ensimmäiset kristityt Paavalin johdolla kohtasivat ympärillä elävien kulttuurien ja uskontojen kirjon. Ensimmäisessä kirjeessään Korintin seurakunnalle hän neuvoo kristittyjä toisaalta olemaan hyvällä itsetunnolla kristittyjä, toisaalta lukemaan ympäröivää kulttuuria ja kommunikoimaan sen kanssa.

– Usko on siis julkinen asia. Mutta se on myös henkilökohtainen suhde Jumalaan. Usko on elämistä Jumalan lupausten varassa. Oikeastaan lepäämistä niiden varassa. Keskitalo eritteli.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole olemassa ”niksivalikoimaa”, joiden avulla löytäisi ilon elämään ja uskoon.

– Viime kädessä kaikki – ilokin – on lahjaa Jumalalta. Ja sitä voi häneltä myös pyytää.

Radio Dei seuraa Hengellisiä syventymispäiviä suorana lähetyksenä lauantaina 24.8. klo 10.00-20.45 ja sunnuntaina 25.8. klo 10.00-11.00.

Lue Jukka Keskitalon puhe kokonaan tästä

 
Artikkelibanneri perussanoma