Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Juhani Forsberg: Itsensä rakastamista ei tarvitse harjoitella

 

Raamatun kultainen sääntö käskee rakastamaan toisia ihmisiä ja tekemään heille sitä hyvää, jota me toivoisimme itsellemme tehtävän. Teologian tohtori ja pastori Juhani Forsberg avaa kultaisen säännön sisältöä tähän päivään.

Itsensä rakastamisesta puhutaan paljon aikakauslehtien sivuilla ja hiljattain radiossakin soi hitti, joka muistutti omasta itsestään huolehtimisen tärkeydestä.

-Voi tietysti olla, että sellainen on joskus tarpeen. Puhuisin kuitenkin itse toisilla sanoilla. Jumalaan turvautuvana syntisenä minulla on ihmisarvo ja pyrin säilyttämään itsekunnioitukseni. Kuitenkin se, että minun pitäisi erikseen harjoitella itseeni kohdistuvaa rakkautta, ei mielestäni ole luterilaista, tai edes kristillistä, teologian tohtori ja pastori Juhani Forsberg sanoo.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Raamatun kultainen sääntö ei kuitenkaan kehota tasapainoilemaan itsensä rakastamisen ja lähimmäisistä huolenpidon välillä. Kultainen sääntö kuuluu yksinkertaisesti: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Kultainen sääntö tarkoittaa sitä, että meidän tulee rakastaa lähimmäisiämme ja pitää heistä huolta. Kultainen sääntö nousi reformaatiossa esille aivan erityisesti.

-Yhteiskunnassa tuntuu tulevan alati etualalle aina oman ryhmän asioiden ajaminen. Sellainen kokonaisvaltainen ajattelu on jäänyt aika heikoille. Kultainen sääntö antaisi hyvää potkua sille, miten toimimme lähimmäistemme kanssa, Juhani Forsberg selittää.

Juhani Forsberg kertoo Lutherin keskeisestä korostuksesta, kultaisesta säännöstä, Armoa 2017 –ohjelmassa Radio Deissä torstaina klo 9:05. Uusinta klo 13:05. Ohjelmasarjan menneet osat löydät Radio Dein ohjelma-arkiston Armoa 2017 –osastolta.