Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Juha Tapio: Rukoilemme Jumalaa olemaan sodassa kärsivien lähellä

 
Kuva: Atte Malaska

Juha Tapio valmistautuu kesän festarikonsertteihin ja stadionkonserttiinsa. Radio Dein tavoittama artisti kertoo uudesta julkaisustaan ”Vaadin rauhaa”. Samalla hän pohtii ihmisen ja Jumalan roolia sodan keskellä.

Juha Tapio on pitänyt keikkataukoa koronapandemian aikana ja työstänyt uutta musiikkia Tuusulassa Eino Leinon vanhassa kammarissa. Siellä on syntynyt uusi laulu, joka saa pohtimaan, mistä rauhattomuus leviää maailmalle. Itsestä.

– Laulu syntyi hetken leimahduksena. Se oli maaliskuun alkupuolta. Tämän laulun kohdalla oli tunne, että tässä on valo ja rauha. On paljon lauluja, joita voisi julkaista kolmen vuoden päästä tai kolme vuotta sitten, mutta tuntui, että tämä laulu tarvitsee tulla lauletuksi juuri nyt.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Laulussa vaaditaan rauhaa kouluista alkaen niin Moskovaan kuin Helsinkiin. Onko kynä lauluntekijän vahvin ”aseapu” Ukrainaan?

– Sinne on ihan konkreettista apua onneksi viety enkä puhe nyt aseavusta. Se on aina aika hurja asia. Tämä nyt on vaan laulu, joka on syntynyt tämän ajan kirvoittamana. Tällä tekijä haluaa aktivoida itsensä. Ihminen, joka on rauhassa itsensä kanssa ei halua rikkoa toisen ihmisen rajoja eikä rauhaa.

– Miksi sitä tökkiä risua toisen silmästä, jos tukki on omassa?

”Siinä on Jumalan kuvaa meissä, jos olemme myötätuntoisia heitä kohtaan.”

Ihmisen ja Jumalan roolit

Juha Tapion lyriikassa voi nähdä välillä punnittuja viitteitä Raamattun kertomuksiin tai ilmauksiin siinä missä uransa alkuvaiheessa hänen laulut olivat julistavia. Vaikka lauluntekijän tapa ilmaista itseään onkin muuttunut ammatillisessa ja taiteellisessa mielessä, rauhattomuus ja epäkohdat maailmassa saavat pohtimaan ihmisen ja Jumalan muuttumatonta roolia kaiken keskellä.

– Kyllähän nämä ovat aikoja, jotka herättävät. Se on joku jumalallisuuden ilmentymä, että ihmiset heräävät rukoilemaan ja kokemaan myötätuntoa toisiaan kohtaan. Mutta miksi tällaista tapahtuu? Nämä ovat ihmisten valintoja, ahneutta, sisäistä pimeyttä ja pienuutta, mikä ajaa tällaisiin [tapahtumiin], Juha Tapio miettii.

Miehen aiemmasta tuotannosta löytyy lyriikkaa, joka voisi olla syntynyt yhtä lailla tänä keväänä kansallisrunoilijan kammarissa.

Ja tänään kirkossa luetaan nimeltä kaikki kaatuneet
Vuoksi sitkeiden äitien, jotka valvoo yötä hiilen mustaa
Vuoksi maata mustanneen veren
Särjettyjen sydänten
Vuoksi toiveistaan luopuneiden

Jumala auta meitä
Auta meitä
Jumala auta meitä

”Jumala auta” (2008) viestii selkeän avunpyynnön. Ukrainan sodan syttyminen sai Juha Tapion tekemään poikkeuksen keikkataukoonsa. Hän on esiintynyt Ukrainalle osoitetuissa hyväntekeväisyyskonserteissa. ”Vaadin rauhaa” -kappaleensa hän esitti ensimmäistä kertaa 21.3.2022 Mikael Agricolan kirkon hyväntekeväisyyskonsertissa (laulua ei löydy striimauslinkistä).

– Eihän meillä kenelläkään ole vastausta, miksi näin tapahtuu. Minun on vaikea vastata, mikä on Jumalan rooli tässä, muuten kuin että rukoilemme Häntä. Että Hän olisi lähellä niitä ihmisiä, joiden tavallinen elämä – jota me elämme täällä – on otettu yhdessä yössä pois. Ihmiset ovat kuitenkin Kiovassa, Mariupolissa, Hersonissa ja muissa paikoissa eläneet ihan arkista päivittäistä tavallista elämää, josta ei ole nyt jäljellä hirveästi.

– Luulen, että siinä on Jumalan kuvaa meissä, jos me olemme myötätuntoisia heitä kohtaan, ja teemme parhaamme auttaaksemme heitä, pohti Juha Tapio Radio Dein perjantain Herätys!-aamulähetyksessä.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)