Journalisti Matt Ridley: Maailmalla menee paremmin kuin aiemmin

 

Matt Ridley vuonna 2009. KUVA: TARA HUNT/WIKIMEDIA COMMONS

Viime kuukausina olemme saaneet lukea mediasta, kuinka terroristijärjestöt toteuttavat kauheuksiaan, suurvallat ajautuvat kylmään sotaan, vaarallinen Ebola leviää ja talous junnaa paikallaan.

Brittiläinen journalisti ja tieteen popularisoija Matt Ridleyn huomauttaa, että meiltä helposti unohtuu kokonaiskuva, joka ei ole suinkaan niin synkkä. ”Verrattuna mihin tahansa hetkeen viimeiseltä puolelta vuosisadalta, maailma on kokonaisuutenaan nyt rikkaampi, onnellisempi, fiksumpi, puhtaampi, mukavampi, vapaampi, turvallisempi, rauhallisempi ja tasa-arvoisempi”, Ridley kirjoittaa blogissaan.

Media vyöryttää silmillemme uutisia väkivallasta. Tänä vuonna on seurattu Gazan ja Ukrainan kriisejä. Uutisia ääri-islamin aiheuttamista levottomuuksista on kuultu Irakista, Syyriasta, Sudanista ja Nigeriasta.

Talousuutiset ovat niin ikään huolestuttavia. Iso-Britannian valtionvelka on kaksinkertaistunut neljässä vuodessa. Euroalue on taantumassa, ja osakemarkkinat horjuvat.

Sansa 1kk vuosisop1

Journalisti Matt Ridley muistuttaa, että media ei anna tasapuolista kuvaa siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Se kertoo epäsuhtaisesti siitä, mikä menee pieleen. Hyvät uutiset eivät nouse uutisaiheiksi. Ridley listaa blogikirjoituksessaan 15. elokuuta asioita, joissa maailma on mennyt eteenpäin viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana.

• Ihmiset tienaavat keskimäärin kolme kertaa niin paljon kuin 50 vuotta sitten.
• Ihmiset elävät keskimäärin kolmanneksen pitempään kuin 50 vuotta sitten.
• Taudit tappavat vähemmän. Malariaan, aidsiin, polioon, keltakuumeeseen, koleraan ja muihin tauteihin kuoltiin ennen laumoittain, nyt harvemmin.
• Huomattavasti useampi ihminen pääsee kouluun ja käy sitä pidempään kuin 50 vuotta sitten.
• Ilma on puhtaampaa kuin 50 vuotta sitten. Samoin joet. Meret ovat monin paikoin saastuneita, mutta valaiden määrä on kasvanut puolessa vuosisadassa.
• Ihmiset antavat enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen kuin aiemmin.
• Lähes kaikenlaiset väkivaltarikokset – murhat, raiskaukset, varkaudet, perheväkivalta – ovat laskussa.
• Viisikymmentä vuotta sitten useimpia maita hallitsivat kommunistiset tai fasistiset diktaattorit. Nyt suurin osa maista on demokraattisia.
• Luonnonkatastrofeista johtuvat kuolemat ovat vähentyneet radikaalisti sadan vuoden takaisesta.

Ridley on kirjoittanut aihepiiristä vuonna 2010 kirjan The Rational Optimist: How Prosperity Evolves (Harper Perennial).

 

 

 
Uusi Tie ilmainen