Jouluna Ateenassa

 

Turvapaikanhakijoiden joulujuhlassa.

Masihin perhe on viettänyt Kreikassa tähän mennessä yhden joulun, mutta sitä juhlittiinkin monta kertaa Crossroads-pakolaiskeskuksessa ja vielä jouluaattona sekä joulupäivänä Masihien kotiseurakunnassa Koropissa.

Ensimmäinen joulujuhla oli 22.12. Crossroads-pakolaiskeskuksessa, jossa Lähetysyhdistys Kylväjän lähetit Bella ja Faisal Masih työskentelevät. Iltapäivällä tuli farsinkielisten ryhmä. Illalla tulivat bangladeshilaiset ja nepalilaiset. Juhlia täytyi järjestää useampi, koska ryhmät eivät ymmärrä toistensa kieliä.

– Crossroadsin tiloihin mahtuu noin viisikymmentä ihmistä, joten juhlijoille annettiin pääsylippu, jolla sai osallistua juhlaan. Molemmissa ryhmissä tilat olivat täynnä. Tunnelma oli iloinen ja rento. Muslimeja, buddhalaisia ja hinduja oli enemmän kuin kristittyjä. Sehän on lähetystyön tarkoituskin, toteavat Bella ja Faisal.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Juhlat aloitettiin joululauluilla. Kuuluisa kreikkalainen gospellaulajapariskunta esiintyi molemmissa juhlissa. Myöhemmin kaikki saivat laulaa yhdessä. Kaksivuotias pikkupoika innostui lauluista niin, että hän alkoi tanssia. Hän sai paljon hymyjä ja positiivista huomiota osakseen. Jouluevankeliumin jälkeen rukoiltiin siunausta sekä jouluun että ruualle.

– Juhlaruokana tarjoiltiin kaikille hyvin maistuvaa riisiä ja kanaa. Jälkiruokana syötiin kreikkalaisten perinteinen jouluherkku Melomakarona kahvin ja teen kanssa. Se on manteleilla koristeltu ja hunajalla maustettu hyvin makea leivos, kertaavat Masihit.

Ruuan jälkeen Bella ja muutama tiimiläinen jakoivat joululahjat. Sekä lapset että vanhemmat olivat innoissaan saamistaan lahjoista. Lapset saivat lelun ja suklaata, naiset kasvorasvaa ja hygieniatuotteita, miehet t-paidan ja hygieniatuotteita. Vapaamuotoisen jouluisen yhdessäolon jälkeen juhlat päättyivät.

– Koin, että Jumalan valtakunta oli läsnä jo näissä juhlissa. Juhla muistutti minua siitä, että kerran me saamme viettää Karitsan häitä samalla tavalla suuren pöydän ääressä, yhdessä iloiten ja riemuiten, Faisal kuvailee.

Jouluaattoillan jumalanpalvelus Koropin seurakunnassa aloitettiin joululauluilla. Mukana oli 35–40 pakistanilaista ja intialaista. Erityinen, joulua varten harjoitellut, kuoro esitti useamman joululaulun Faisalin johdolla Masihien pojan Joshin säestäessä pianolla. Sitten kaikki lauloivat yhdessä. Jumalanpalveluksen jälkeen oli vuorossa jouluinen tietovisa, jonka Bella ja Faisal olivat tehneet yhdessä. ”Missä kaupungissa Jeesus syntyi?” ”Montako lahjaa Jeesus sai?” Kaikille oli ennen juhlaa kerrottu, mitkä kappaleet Raamatusta kannattaa lukea, joten kaikki tiesivät vastauksia. Voittaja sai suklaarasian. Tietokilpailun jälkeen jaettiin suklaarasiat joululahjaksi joka perheelle.

Aattoillan juhlaruokana oli kasviksia, riisiä, kanaa ja naan-leipää intialaiseen tapaan. Jälkiruuaksi syötiin perinteisiä pakistanilaisia erivärisiä ja -muotoisia mithai-leivoksia. Erään ravintolan kristitty kokki halusi tarjota joululahjan Koropin seurakunnalle kokkaamalla heille ruuat. Hän kokkasi ne ulkona teltassa. Koropin seurakunta antoi hänelle kukkaset kiitokseksi. Keskiyön aikaan tuotiin esille suuri, kaunis joulukakku. Se leikattiin juhlallisesti ja kaikki saivat herkullista kakkua.

Joulupäivän juhla alkoi jumalanpalveluksella kello yksitoista. Sen jälkeen syötiin edelliseltä päivältä jääneitä ruokia ja nautittiin leppoisasta ajasta yhdessä. Kakkuakin oli vielä jäljellä.

– Kaikki viettämämme joulujuhlat olivat todella siunattuja. Olemme kiitollisia Jumalalle yhdessäolosta ja ilosanoman kertomisesta juhlan kautta. Kaikkein kiitollisimpia olemme siitä, että kerran Jeesus syntyi maailmaan, vain antaakseen meille jokaiselle pääsylipun taivaalliseen hääjuhlaan! iloitsevat Bella, Faisal ja Josh Masih.

Kuva: Masihien albumista

 
Kylvaja artikkelibanneri