Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Johtaja kahden tulen välissä

 

Vivamon Raamattukylän uusi näytelmä Palava pensas kertoo Mooseksen elämästä kaislakorista Luvatun maan rajalle.

Viime kesänä 10 vuotta täyttänyt Vivamon Raamattukylän Kyläteatteri on tarttunut uuteen haasteeseen ja tuottanut tähänastisista musiikkinäytelmistään mittavimman. Näytelmä Palava pensas sai ensi-esityksensä tällä viikolla.

– Olemme tuottaneet näytelmiä sekä Uudesta että Vanhasta testamentista. Nyt olimme valmiita tarttumaan tähän mittavaan haasteeseen. Mooses on merkittävä hahmo, jota ei aina kuitenkaan tunneta kovin hyvin. Häntä pidetään jykevänä, vahvana johtajana, mutta hän oli myös pieni, arka ja epävarma. Hän joutui kamppailemaan kutsumuksessaan Jumalan ja kansan välillä, näytelmän käsikirjoittaja Anna-Mari Kaskinen kertoo.

KRS Raamattukonf. 3.-16.6.

– Näytelmä kertoo myös yhden kansan vaiheista. Se jatkuu siitä mihin viime vuonna Raamattukylässä nähty Veljeni Joosef päättyi.

Näytelmää varten on sanoitettu ja sävelletty kymmenen uutta laulua. Sen lisäksi on panostettu äänimaailmaan. ja tanssikoreografioihin, joilla on tärkeä osuus näytelmässä. Egyptin vitsaukset kuvataan pitkälti äänten ja tanssin keinoin.

Suurin ja työläin lavaste on Niilin virta, joka on varta vasten kaivettu Lohjanjärven rannalle. Vesi pumpataan järvestä, ja se laskee takaisin järveen. Virran rannalle on käsin aseteltu tuhansia kiviä.

Kuten muissakin Raamattukylän näytelmissä, myös tässä yleisö vaeltaa esiintyjien mukana kohtauspaikalta toiselle. Palavassa pensaassa kohtauspaikkoja on viisi, suuri osa esityksestä tapahtuu suuressa teltassa, eli ollaan suojassa säältä.

Näytelmää on toteuttamassa yli 40 hengen työryhmä. Heistä suurin osa on vapaaehtoisia. Pääosassa nähdään Jarmo Pääkkönen, esityksen on ohjannut Matias Nyman. Musiikin näytelmään on säveltänyt Tommi Kalenius.

Palava pensas on Vivamon Raamattukylän ohjelmistossa 16.–19.6. ja jälleen heinäkuussa 14.7. alkaen.