Joel Hallikaiselle oma ohjelmasarja Radio Deihin – ”Minun ikäiseni ihmisen pohdintaa elämästä”

 
Hallikainen radio-ohjelmasarjassa

– Hallikainen radio-ohjelmasarjassa puntaroidaan tiiviisti elämän suuria kysymyksiä syntymästä kuolemaan. – Tässä kohtaa myös kuolema alkaa olla elämässä läsnä. On ihmisiä, jotka ovat ympäriltä poistuneet ja elämässä on ehtinyt olla ilon ohella myös surua, Joel Hallikainen toteaa.

Joel Hallikainen aloittaa oman ohjelmasarjan Radio Deissä. Hän jakaa kuulijoilleen elämästä kaivamiaan oivalluksia vuosikymmenten varrelta. – Tämä on yksinkertaisesti minun ikäiseni pohdintaa elämästä, 58-vuotias turkulaistaiteilija sanoo.

Joel Hallikainen ei väitä olevansa sen etevämpi elämän matkaopas kuin kukaan muukaan. Sen sijaan hän kertoo ”yksinkertaisesti harjoittavansa ihmiselle annettua ajattelun lahjaa”. Ajatusharjoituksille tarjoavat selkärankaa muistiinpanot, joita hän on tehnyt itseään puhutelleista ajatuksista matkan varrella.

– Maailmassa ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi jo sanottu. Mutta joku jo sanottu asia saattaa puhutella jotakuta juuri tänään, jos se tulee oikeaan aikaan ja kulmasta, josta ihminen juuri silloin omaa elämäänsä katsoo. Yksittäiselle ihmiselle jokin asia tai oivallus voi olla täysin uutta ja avautua todeksi ihka ensimmäistä kertaa, Joel Hallikainen kuvaa uuden lyhytohjelmasarjansa ideaa.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

Hän antaa esimerkin omasta elämästään.

– Olen yksinkertainen isoisä, ja jos Luoja suo, niin voin olla vielä moninkertainen isoisä. En ole sitä ennen ollut. Isovanhemmuuden myötä kuvakulmani on muuttunut, ja näen asioita uudella tavalla. Sama päätee moniin elämän viisauksin tai vaikkapa hengellisyyteen.

– Toiveeni on, että jokainen yksittäinen lyhyt Hallikainen-sarjan jakso voisi tuoda kuulijalle jonkin todellisen jyvän juuri siihen päivään ja siihen hetkeen, josta hän omaa elämäänsä katsoo.

”Tämä on ikiomaa hengellistä elämääni: etsimistä, kyselemistä ja Jumalan kädenjäljen ihmettelemistä.”

Joel Hallikainen kertoo alkaneensa etsiä elämänsä suuntaa ja merkitystä vuosituhannen vaihteessa.

– Aloin kysellä: ”Jumala oletko olemassa, ja jos olet, missä olet?”. Tulin siinä yhteydessä erääseen hengelliseen piiriin, jonka yhteydessä tuntuu edelleen hyvältä olla. Siellä eräs mies tunnisti minut ”TV:stä tutuksi Hallikaiseksi”. Hän sanoi minulle ensi töikseen: ”Tervetuloa pettymään meistä, vaan ei Jumalan teistä.” Se oli hyvin sanottu.

– Haluaisin luvata näissä Hallikainen-sarjan ohjelmissa vähän samaa. Olen etsinyt rukouksia ja tekstejä, jotka ovat puhutelleet minua. Olen joutunut todella pysähtymään niiden äärelle, ja niitä on kertynyt matkan varrella.

Ohjelmasarjaan tekstejä ja Hallikaisen mietteitä värittämään omaa erityistä radioon soveltuvaa äänimaisemaa on luonut Juha-Pekka Lehtinen.

– Musiikki on meidän tunteittemme kieli. Musiikki ovat tunnetta aivan kuten värit. Kun Juha-Pekka Lehtisen kanssa näitä teimme, haimme sitä, että musiikki tukee nimenomaan tekstejä eikä päinvastoin.

­– Tämä on ikiomaa hengellistä elämääni: etsimistä, kyselemistä ja Jumalan kädenjäljen ihmettelemistä.

Hallikainen-sarjaa kuullaan Radio Dein taajuuksilla joka arkipäivä tiistaista 7. tammikuuta alkaen kello 10.10 ja uusintana kello 14.10. Viikon jaksot kuullaan koosteena sunnuntaisin kello 17.30 alkaen.

 
Radio Dei Radiot_fi

Aiheet