Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Jeff Manion haastaa suomalaisia unelmoimaan suuria

 

Jeff Manion saapuu Suomeen 7.2. valmentamaan johtajia. Leaders Gathering -tapahtuman teemana on Dream big, think small. Tapahtuman järjestää GLS Suomi. Kuva: AdaBible

Jeff Manion rohkaisee unelmoimaan suuria. Kuinka pienet ja sinnikkäät päivittäiset askeleet johtavat valtaviin ja kestäviin tuloksiin? Miten pysyä uskollisena unelmalle pitkällä tähtäimellä?

Ada Bible Church -seurakunnan johtavan pastorin Jeff Manionin mukaan suuri menestys vaatii syvää, pysyvää sitoutumista pieniin asioihin.

– Suuri menestys voi olla esimerkiksi kukoistava avioliitto tai seurakunta, taloudellista vakavaraisuutta tai hengellistä kypsyyttä. Pienet asiat ovat niitä arkisia asioita, jotka vievät meidät unelmiamme kohti. Niitä ovat esimerkiksi ristiriitatilanteiden nopea ratkaiseminen, lähimmäisten rohkaiseminen säännöllisesti, kuukausittaiseen säästösuunnitelmaan sitoutuminen ja ajan varaamista henkilökohtaiselle hartauselämälle.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

– Yksittäiset pienet asiat tuntuvat merkityksettömiltä, mutta pitkällä aikavälillä lukuisat pienet teot yhdessä rakentavat elämämme elintärkeitä osa-alueita.

Kutsuuko Jumala meitä keskittymään pieniin asioihin?

– Kun perehdyt Raamatun sankareihin, kertomuksissa korostuu monumentaaliset maailmaa mullistaneet tapahtumat. Mutta kun tutkit asiaa syvällisemmin, löydät uskollista, pitkäjänteistä sitoutumista pieniin asioihin.

Ennen kuin Daavid kohtasi Goljatin, hän paimensi uskollisesti perheensä lammaslaumaa (1. Sam. 17:15). Ennen Danielin dramaattista kertomusta leijonan luolasta, tämä ikääntynyt palvelija rukoilee uskollisesti joka päivä (Dan. 6:10). Kun perehdyt huolellisesti Jeesuksen elämään, huomaat että useimmat ihmeteot esiintyvät tilanteissa, joissa hän on parhaillaan verrattain arkipäiväisissä askareissa kuten opettamassa tai rukoilemassa (Luuk. 5:16).

– Raamatun epätavallisten tapahtumien taustalla on uskollista sitoutumista tavallisiin asioihin. Uskon, että nämä tapahtumat on tallennettu kirjoituksiin, jotta ne muistuttaisivat meitä pieniin asioihin sitoutumisen merkityksestä.

Manion painottaa kirjassaan Dream big, think small erityisesti pieniin asioihin keskittymistä. Fokuksessa on vähemmän unelmoiminen ja enemmän pienet arkiset rutiinit — ne toistuvat käytösmallit, jotka joko mahdollistavat unelmien saavuttamisen tai tuhoavat ne.

– Monet haluavat muuttaa maailmaa — tai ainakin oman pienen palan sitä — mutta ovat kärsimättömiä, eivätkä siksi pysty sitoutumaan pysyvään muutokseen. Positiivinen ajattelu ei riitä, jos tasainen, uskollinen liike puuttuu.

Mitä pitäisi oppia muurahaisilta?

– Sananlaskuissa kuningas Salomon opastaa tarkkailemaan muurahaisia, joilla on vähän voimaa, mutta silti varastoivat valtavat määrät ruokaa talveksi tekemällä toistuvia yksittäisiä ruoanhakureissuja. Muurahaiset ovat esimerkki siitä, mitä voidaan saavuttaa tasaisella, uskollisella toiminnalla.

– Sielunhoito on päivittäistä työtä. Älä kuvittele huippu viikonlopun tai mullistavan saarnan muuttavan elämääsi. Työ, jonka teemme päivittäin hiljentäessämme sydämemme Herran edessä pyytääksemme hänen johdatustaan ja ravitessamme sieluamme Raamatun sanalla, mahdollistaa jatkuvan kasvumme.

Mitä lujana pysyminen tarkoittaa kristitylle?

– Lujana pysymisen vastakohta on periksi antaminen: heittää hanskat tiskiin, luovuttaa.

Galatalaiskirjeen kuudennessa luvussa Paavali nuhteli vasta uskoon tulleita: ”Meidän ei pidä väsyä tekemään hyvää, sillä jos emme hellitä, saamme aikanaan korjata sadon.”

– Sato on riippuvainen meidän lujana pysymisestämme: kykymme jatkaa eteenpäin silloinkin, kun tuntuisi helpommalta luovuttaa.

Väität, että hyvyys kasvaa hitaasti. Mitä se tarkoittaa?

– Panostatpa elämäsi sitten vanhempana, valmentajana tai pastorina, panostuksesi ei useinkaan tule ilmi yhdessä yössä. Raamattu käyttää viljelysvertauksia: istutat ja viljelet. Sitten odotat. Et koskaan niitä samalla kaudella kuin istutat. Hyvyys harvoin tuottaa välittömiä tuloksia. Sillä on tapana kasvaa hitaasti kuin puun hedelmät.

Haastattelimme Jeff Manionia hänen tuoreen kirjansa Dream big, think small teemoista. Kirja ilmestyy suomeksi alkuvuodesta 2018 Päivä Osakeyhtiön kustantamana. Jeff Manion saapuu Suomeen 7.2. valmentamaan johtajia Tampereella Teopoliksessa järjestettävässä Leaders Gathering -tapahtumassa.

 

Aiheet