Jälki-istunnossa puhkotaan some-kuplia saman pöydän ääressä

Jälki-istuntoa johtaa perjantaisin Ariel Neulaniemi. Kuva: Jani Laukkanen

Maanantaina uudistuva Radio Dein aamulähetys ottaa tehtäväkseen some-kuplien puhkomisen kutsumalla saman pöydän ääreen eri viitekehyksissä vaikuttavia keskustelijoita.

Radio Dein maanantaina 4. joulukuuta uudistuva aamulähetys esittelee perjantaiaamuissa uuden ohjelmaformaatin, joka kokoaa viikoittain kristillisen median eri laitoja edustavat keskustelijat studioon saman pöydän ääreen. Suorana lähetettävää Jälki-istunto –ohjelmasarjaa isännöivät Ariel Neulaniemi ja Mikael Juntunen.

Idean isä Ariel Neulaniemi on jo pitkään toivonut kristilliselle kentälle formaattia, jossa ajankohtaisia aiheita ruodittaisiin kasvokkain eri lähtökohdista ja näkökulmista, sen sijaan että eri viiteryhmissä vaikuttavat toimijat kommentoivat ja arvioivat asioita ja ilmiöitä ”omiensa parissa”, kuten esimerkiksi omissa sosiaalisen median kuplissaan.

Näin sai alkunsa Radio Dein uuden Herätys!-aamulähetyksen perjantait valtaava Jälki-istunto-lähetys.

– Resepti on tämä: Kutsumme studioon joka perjantaiaamu kolme toimittajaa kristillisen kentän eri puolilta. Kukin nostaa esille mielenkiintoisen kristilliseen viitekehykseen liittyvän uutisen tai artikkelin, josta juttelemme pöydän ympärillä. Eli formaatti on aika lailla samanlainen kuin Ylen Pyöreässä pöydässä, puheenjohtajana toimiva Neulaniemi valottaa.

Sama perusta – mutta omat aivot, tausta ja suu 

Ylen Pyöreää pöytää on aika ajoin kritisoitu keskustelijoiden samanmielisyydestä ja asioiden tarkastelemisesta yksipuolisesta kulmasta. Neulaniemen mukaan Jälki-istunnon vakaana pyrkimyksenä on väistää yksiäänisyyden sudenkuoppa.

– Saamme varmasti keskustelua aikaan eri näkökulmista. Tarkoitus on kuitenkin alleviivata, että meitä yhdistää sama perusta. Kasvokkain käytävä keskustelu on erilaisista mielipiteistä huolimatta hyväntuulisen rakentavaa ja kunnioittavaa. Toisin kuin liian usein somessa! Siellä me saman pöydän toimittajatkin saatamme – tai haluamme – ymmärtää toisemme väärin, Neulaniemi toteaa. 

Jälki-istunnon kunnianhimoinen tavoite on todistaa, että täysin eri tavoin asioista ajattelevat ihmiset voivat keskustella vaikeistakin aiheista hyvässä hengessä.

– Olkoon tämä todistus maailmalle siitä, että kristityt eivät eri teemoista keskustellessaan riitele keskenään vaan tulevat oikeastikin toimeen. Jokaisella meillä on omat aivot ja oma taustamme, joiden avulla täällä arjessa elämme ja toivottavasti myös siedämme toisiamme.

Jälki-istunnossa puheenaiheita valikoi ja toisilleen sekä kuulijoille jakaa vaihtuva ja laaja kokoonpano toimittajia. Keskustelijat edustavat muun muassa kirkon viestintää, Kotimaa-lehteä, Kirkko ja kaupunki -mediaa, Ristin Voitto -lehteä, Sanansaattaja-lehteä, Sana-lehteä, Katolista Fide-lehteä ortodoksisen kirkon ääntä unohtamatta.

Ensimmäinen jälki-istunto kuullaan perjantaina 8.12. aamuyhdeksästä kymmeneen.

Jälki-istunto Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä perjantaisin klo 9-10 ja uusintana klo 13-14 joulukuun 8. päivästä alkaen.

Jälki-istunnossa tavataan muun muassa Kirkko & Kaupunki -median päätoimittaja Jaakko Heinimäki, Ristin Voitto -lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen, Seurakuntalainen.fi-sivuston päätoimittaja Sari Savela, Kyrkpressenin päätoimittaja May Wikström, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä, Sanan päätoimittaja Heli Karhumäki, Uuden Tien toimituspäällikkö Matti Korhonen, Katolisen tiedotuskeskuksen johtaja Marko Tervaportti, Suomen Viikkolehden päätoimittaja Hannu Vuorinen, Kirkon viestinnän ohjelmapäällikkö Kimmo Saares ja toimittaja Samuli Suonpää. Myös monia muita kirkkoa ja kristikuntaa seuraavia journalisteja puheenaiheineen ja näkökulmineen suorissa lähetyksissä tavataan.

Radio Dei Radiot_fi