Jäähyväiskiertueen aloittava kls. lopettaa soitot loppuunmyydyllä Tampereen Pakkahuoneella tehtyään yli 800 keikkaa

 

– Nyt on tullut aika jäädä eläkkeelle ja kokeilla välillä muita juttuja. Musiikkimme jää kuitenkin elämään. Kuka tietää, vaikka jonain päivänä vielä innostuisimme tekemään uuttakin musiikkia. Olo on haikea, mutta onnellinen, toteaa kls.:n keulahahmo Perttu Läykki. Lisäksi bändiin kuuluvat Kimmo Keskinen, Jaakko Järvensivu, Taneli Törölä ja Tatu Kekkonen. Kuva: Vesa Holmala

Ikaalisissa perustettu kristillinen rockyhtye ehti esiintyä 20 vuoden ajan. Sille on kertynyt noin 8 miljoonaa Spotify-striimiä ja yli 2 miljoonaa YouTube-kuuntelua.

Bändi on tällä viikolla tien päällä ja keikkalavoilla neljänä peräkkäisenä päivänä Alpha & Omega -kiertueellaan, kun viisikko nähdään yleisön edessä Helsingissä, Seinäjoella, Oulussa ja Tampereella.

Paikallislehti UutisOivan mukaan kls.-yhtye on ollut Suomen kristillisen musiikkikentän yksi suosituimmista bändeistä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Se syntyi Ikaalisissa vuonna 2004, kun seurakuntanuorten toiminnassa toisiinsa tutustuneet miehet ryhtyivät soittamaan yhdessä.

Silloinen seurakunnan nuorisotyönohjaaja Hannu Järvensivu oli kokoonpanoa vahvasti tukemassa ja kannustamassa.

Yksi bändin alkuperäisjäsenistä, bassoa soittava Tatu Kekkonen kertoo UutisOivan haastattelussa, että kls.:n idoli oli samasta seurakunnasta maineeseen ponnistanut The Rain. Aloittelijat saivat ”isoveljeltä” paljon apua, soittimista alkaen.

Kekkonen luonnehtii, että aluksi kls. oli suurella paatoksella esiintyvien teini-ikäisten poikien bändi, joka teki ekat keikkansa hänen isänsä vanhalla Ford Transitilla. Sen jälkeen matkat taittuivat vuokra-autolla.

Jäähyväiskiertueen kls. tekee komeasti luksuskeikkabussilla, joskin bändiläiset tiedottavat siitä naureskellen UutisOivan toimittajalle.

Erityistä on sekin, että tammikuun 2024 keikkapaikat ovat oikeita klubeja, joista osassa he eivät ole edes aiemmin soittaneet.

Laulaja Perttu Läykin mukaan yhtyeen sanoma ei koskaan muuttunut. Kaikkien vuosien ajan se kanavoi kunniaa ja kiitosta yläkertaan. Tyyli on ollut rehellistä, mukaansatempaavaa rokkia isolla asenteella ja suurella sydämellä.

Nimi kls. on lyhenne sanoista kiitän Luojaani sinusta.

Sen biisejä on soitettu myös häissä, hautajaisissa ja synttäreillä ympäri Suomen.

Kekkosen mielestä nyt on oikea aika lopettaa siksi, että bändi on antanut yleisölle sen, mitä halusi. UutisOivan artikkelissa hän sanoo, että parasta on ollut mahtava palaute:

”Olemme siis koskettaneet musiikillamme ja antaneet toivottavasti kuulijoille toivoa.”

Yhtyeen tunnettuja kappaleita ovat esimerkiksi Kuningas Palaa, Teet Minusta Totta, Tanssi ja Aurinko nousee.

Lähteet: Paikallislehti UutisOiva 10.1.2024, Ohjelmatoimisto Kristallin verkkosivut