Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Israel katosi koulukartastosta

 

Israel on poistettu monista Lähi-Idässä tuotetuista kartastoista. Nyt saman tempun teki länsimainen HarperCollins.

Maailmanlaajuinen kustannusjätti HarperCollins julkaisi koulukartaston, jossa Jordania ja Syyria ulottuvat Välimereen saakka. Minne katosi Israel?

Suuren kohun nostattanut Lähi-Idän Israeliton kartasto vedetään pois markkinoilta, uutisoi The Tablet. Kartasto oli suunnattu Lähi-Idän muslimimaiden englanninkielisiin kouluihin. Kartasto vedettiin pois markkinoilta sen jälkeen, kun Englannin ja Walesin piispanistuin sanoi kartaston vahingoittavan Lähi-Idän rauhanprosessia.

HarperCollins on julkaissut facebook-sivullaan julkisen anteeksipyynnön: ”HarperCollins katuu Israelin nimen poistamista Collins Middle East Atlaksesta. Tuote on nyt vedetty pois myynnistä kaikilla alueilla ja kaikki varastossa olevat kappaleet tuhotaan. HarperCollins esittää vilpittömät anteeksipyyntönsä Israelin poistamisesta ja pahoittelee aiheuttamaansa mielipahaa.”

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Aikaisemmin karttoihin erikoistunut HarperCollinsin tytäryhtiö Collins Bartholomew oli sanonut, että Israelin sisällyttäminen Lähi-Idän kartastoon olisi ollut heidän kohderyhmänsä kannalta mahdotonta hyväksyä, ja että kartan muokkaaminen oli paikallisten mieltymysten mukaista.

”Tämä julkaisu vahvistaa Israelin luulon, että sitä kohtaan ollaan vihamielisiä osassa Arabimaailmaa. Tämä ei auta rakentamaan luottamuksen ilmapiiriä ja rauhanomaista yhteistyötä”, kommentoi The Tabletille Declan Lang, Englannin piispainkokouksen kansainvälisten asioiden osaston puheenjohtaja.

Kansainvälisen kristittyjen ja juutalaisten neuvoston johtaja Jane Clements sanoin karttojen olevan voimakas vallan väline. Hänen mielestään HarperCollinsin atlas saattaa aiheuttaa suurta hämmennystä ja oikeuttaa Lähi-Idän koululaisten silmissä Israelin poistamisen maailmankartalta. Clements painotti lausunnossaan, että kaikkien kartastojen tulisi olla YK:n hyväksymien valtioiden rajojen mukaisia