Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Islam-tutkija Jaakko Hämeen-Anttila: Koko arabimaailma muutoksen edessä

 

Jaakko Hämeen-Anttila vertaa Egyptin ongelmia \”pirunnyrkkiin\”.

KUUNTELE KLIPPI. Suomen johtaviin islam-tutkijoihin lukeutuva Jaakko Hämeen-Anttila sanoo, että Egyptissä nähdyt mielenosoitukset ovat vasta alkusoittoa arabimaissa käynnissä olevassa muutosprosessissa.
Käyttövoimansa muutos saa talousahdingosta, demokratiavajeesta ja puutteellisesta koulutustasosta.

– Arabimaissa eletään syvän kriisin kourissa. Egyptissä, Tunisiassa ja Sudanissa nähdyt massamielenosoitukset ovat vasta jäävuoren huippu. Vastaavaa tullaan näkemään vielä muissakin muslimimaissa, arvioi islam-tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila Radio Dein Ajankohtaistunnin Egyptiä käsittelevässä teemalähetyksessä torstaiaamuna.

– Tyytymättömyyttä aiheuttaa ”pirunnyrkki”, vaikeasti ratkaistava ongelmavyyhti, joka koostuu demokratiavajeesta, talousvajeesta ja koulutusvajeesta. Ei auta, että kolmiosta saadaan joku nurkka korjattua – lyhyellä tähtäimellä osittainen korjausliike saattaa aiheuttaa vain lisää tyytymättömyyttä. Tyytymättömyys katoaa vasta, kun kaikki kolme asiaa saadaan mielekkäällä tavalla ratkottua. Tällä hetkellä muslimimaissa on valtavasti tyytymättömyyttä ja toivottomuutta.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Islamisoituminen uhka kristityille

Hämeen-Anttila pitää mahdollisena – muttei todennäköisenä – että Israelin ja egyptiläiskristittyjen karsastama islamistinen Muslimiveljeskunta ottaa vallan, kun presidentti Hosni Mubarak joutuu luopumaan paikastaan maan johdossa. Mubarak on ilmoittanut väistyvänsä syksyn vaalien jälkeen, tosin hänet saatetaan syöstä vallasta jo ennen sitä.

– Muslimiveljeskunnalla on laajaa kannatusta. Jos se pystyy todella materialisoimaan kannatuksensa hallituspaikkoina ja parlamentissa suurehkolla määriä edustajia, sen tavoitteena on pyrkiä islamilaistamaan Egypti.

– Asia tulee ilman muuta heijastumaan kielteisesti (kristittyjen) koptien asemaan. Periaatteessa islamilainen valtio voidaan rakentaa niin että minoriteeteilla on hyvät edellytykset elää yhteiskunnassa, mutta käytäntö on ollut negatiivisempi. Siellä missä islamilainen valta on vahvasti voimissaan, niin kristittyjen asema on heikompi.

Valta radikalisoisi Muslimiveljeskunnan

Egyptin demokratisoitumiseen Hämeen-Anttila ei usko. Hän pitää todennäköisimpänä Egyptin kansannousun seurauksena sitä, että presidentti Mubarak syrjäytetään maan johdosta, mutta presidentille löytyy seuraaja nykyisen valtaeliitin piiristä.

Uusi johtaja etsisi selkänojaa vallankäytölleen tekemällä myönnytyksiä oppositiolle, mikä merkitsisi Muslimiveljeskunnan vallan kasvua. Määräävää asemaa islamistinen puolue ei silti saavuttaisi. Jos veljeskunta pääsisi johtavaan valta-asemaan, merkitsisi se Hämeen-Anttilan mukaan Egyptin radikaalia islamisoitumista.

– Politiikka, jota he ajavat, on jo nyt islamilaista, mutta uskon heidän ohjelmansa radikalisoituvan islamistisempaan suuntaan, jos puolue pääsee valtaan.

 

Jaakko Hämeen-Anttilan haastattelu ja Ajankohtaistunnin Egyptin tilannetta käsittelevä teemalähetys kuullaan uusintana Radio Deissä torstaina 10.2. kello 13 ja perjantain vastaisena yönä klo 01.00.

Lue myös: Israelissa pelätään Mubarakin syrjäyttämisen seurauksia”

Kuuntele, mitä Jaakko Hämeen-Anttila vastaa kysymykseen: ”Mitä seurauksia muslimiveljeskunnan valtaannousulla olisi Egyptin kristityille?”

 
Dei, Ihmisen ääni, artikkeliban. (2/2) 3.10.- MJa