Irja Askola: Kirkon säilytettävä vihkioikeus

 

Irja Askola istahti kolmantena piispapäivänään Veli-Matti Hynnisen vieraaksi Radio Dein studioon.

Helsingin piispa Irja Askolan mukaan kirkon ei tule vapaaehtoisesti luopua vihkioikeudestaan. Askola korostaa, että kirkolla on oikeus itse päättää itsenäisesti, keitä se vihkii avioliittoon.

– Riippumatta siitä, mitä eduskunta sukupuolineutraalista parisuhdelaista päättää, kirkko saa itse päättää, keitä se vihkii, linjasi Helsingin tuore piispa Irja Askola kolmantena työpäivänään Veli-Matti Hynnisen haastattelussa Radio Deissä perjantaiaamuna.
Kuun vaihteessa Helsingin hiippakunnan piispanvirasta eläkkeelle jäänyt Eero Huovinen esitti kesällä, että kirkon olisi syytä harkita vihkioikeudesta luopumista, jos eduskunta hyväksyy lain sukupuolineutraalista avioliitosta ja vaatii kirkkoa vihkimään myös samaa sukupuolta olevia pareja.
Askolan mukaan on vielä vaikea nähdä, millaisia seurauksia sukupuolineutraalin parisuhdelain hyväksymisestä olisi kirkolle ja yhteiskunnalle.
– Minulla on se käsitys, että poliisilla, juristeilla ja kirkon eri virkamiehillä on aika lailla hakusessa, mitä eri seuraamuksia siitä syntyisi. Tässä on vielä laajan keskustelun paikka.

”Papeilla oltava omantunnonvapaus”

Askola oli hieman kiusaantunut siitä, että kysymys samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä on hallinnut julkisuudessa käytävää kirkollista keskustelua niin voimakkaasti.
– Yhdenvertaisuus on tärkeä asia, muta se koskee paljon muutakin kuin seksuaalietiikkaa.
Ensimmäiseen piispankokoukseensa valmistautuva Askola säilyttäisi luterilaisen kirkon papeilla oikeuden toimia omatuntonsa mukaisesti, jos heitä pyydetään siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja.
– Toivoisin, ettei ketään pappia virkatehtävänä pakotettaisi tällaista siunausta tekemään, mutta ne papit, jotka haluavat, voisivat sen halutessaan tehdä. Ajattelen, että näin tämän asian kanssa jatkossa edetään.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

 

 

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)