Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Irja Askola: ”Vapahtaja löytää tiensä kaikenlaisiin jouluihin”

 

Kuva: KT / Seppo JJ Sirkka

Helsingin piispa Irja Askolan mukaan joulun ydin on siinä, että ”olemme jo löydettyjä, hyväksyttyjä ja armon hipaisemia”. Askola korostaa, että vaikka oikean joulun määrittelijöitä löytyy naistenlehdistä, suvun perinteistä ja alitajunnasta, joulu ei ole suoritus, näytelmä eikä perinnekilpailu.

Piispa Revon ja piispa Peuran tavoin Askolakin antaa Seurakuntalaisen lukijoille adventtivinkkinsä.

Askola painottaa, että jouluun kannattaa valmistautua omien voimavarojen ja oman elämäntilanteen mukaan.

– Se joulu, mikä tänä vuonna on mahdollinen, on oikea joulu. Vapahtaja on syntynyt, hän löytää tiensä kaikenlaisiin jouluihin.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Joulu on globaalin kristikunnan perhejuhla. Joulumatkaa teemme kuitenkin eri tavoin. Minulla on opittavaa nuorilta, jotka ovat osanneet luopua tavaroiden ja ruokien määrästä joulutunnelman takaajana. Myös ortodoksisen kirkon perinteet ovat tukeneet minua joulumatkallani.

Askola sanoo kokevansa omassa jouluun valmistautumisessan ristiriitaisiakin tunteita.

– Hiljentyminen ja kohtuullisuus  ovat  oikea adventtipolku ja silti kalenterini kertoo muuta. Luotan kuitenkin siihen, että rukous avaa mieltä ja kukkaroa. Yritän adventtiviikkojen arkiaamuina varata viisi minuuttia lisää aamurukoukseeni.

Myös häpeän riittämättömyyden ja epäoikeudenmukaisuuden kohtaaminen ovat Askolalle osa jouluvalmistelua.

– Se mikä on totta, saa olla totta. Jumalan armollisen katseen saattaa löytää luvan oman ja elämänpiirinsä kohtaamiseen. Alkaisiko silloin nähdä armollisesti  itsensä, läheisensä ja kaikenlaiset ihmiset.? Vapahtaja on syntynyt… Kun tätä kuuntelee itsessään, jotakin saattaa avautua.

Lue myös piispa Peuran ja piispa Revon adventtivinkit

 
Artikkelibanneri perussanoma