Immanuelin Roni sai Jumalalta uuden elämän

 

Immanuelin Roni on kiitollinen mies.

Roisi eli Roni Lempiäinen on Keravalla vaikuttava räppäri, joka tunnetaan Immanuel-nimisen duosta. Nykyään hän on hymyilevä ja kiitollinen mies, joka vie eteenpäin ilosanomaa Jeesuksesta Kristuksesta räp-musiikilla.

Vuonna 2009 Keravan katuja asteli aivan eri mies kuin se, jonka nykyään voi nähdä lavalla loistamassa. Ronilla oli leuka rinnassa ja elämä pirstaleina. Velkoja oli yli 10 000 euroa ja useita huumeita oli tullut käytettyä. Ronin työpaikka oli varasto, jota hän inhosi. Viikonloput Roni vietti kavereiden kanssa baareissa ryyppäämässä ja viikot varastolla pilvessä.

Lapsuudessaan Roni koki monia ikäviä asioita. Isän alkoholismi ja vanhempien avioero olivat vaikeita käsitellä. Nuoruudessaan hän kokeili aineita ja ryyppäsi kavereidensa kanssa. Vuoden 2007 aikoihin Roni suoritti asevelvollisuutensa, mutta sen jälkeen asiat alkoivat mennä vielä huonommin.

Perheniemi Neliöb. vko 3-4. MJa

Roni kokeili monia eri huumeita viikonloppuisin ja poltti pilveä lähes päivittäin. Töistä saatu raha ei enää riittänyt, joten Roni alkoi ottaa pikavippejä, ja velkaantumiskierre lähti liikkeelle. Roni otti muutaman lainan, joilla yritti maksaa velkoja pois, mutta lopulta hän menetti luottotietonsa.

Täyskäännös

Roni oli ollut niin masentunut ja toivoton, että hän rukoili Jumalaa, vaikka ei uskonutkaan sen silloin auttavan.

Jumala, jos olet olemassa, niin nyt tarvitsen sinua, Roni rukoili. Samoihin aikoihin hän löysi lapsuudenystävänsä Mikael Meklinin Facebookista ja alkoi kysellä häneltä uskonasioista.

– Ajattelin, etten todellakaan voisi tulla uskoon, mutta tietämättäni olin jo ihan koukussa, Roni muistelee. Mikael vastasi ystävänsä kysymyksiin parhaansa mukaan ja rehellisesti, ja eräänä päivänä he sopivat, että näkevät Helsingissä.

Mikael ja Roni kohtasivat ja puhuivat useita tunteja. Illalla Mikael vei Ronin nuorteniltaan. Seuraavana sunnuntaina Roni osallistui hengelliseen sunnuntaikokoukseen. Kokouksen aikana puhuja pyysi niitä nostamaan kätensä, jotka haluaisivat antaa elämänsä Jeesukselle. Ronin sisällä käytiin kamppailua, ja hän olisi halunnut nostaa kätensä ylös, mutta ei kyennyt. Kotiin mennessään hän oli täynnä vihaa. 

Seuraavana päivänä jatkuivat työt varastolla ja Roni koki Jumalan puhuvan hänelle, että ratkaisu oli tehtävä nyt. Ainoa asia, joka esti Ronia tulemasta uskoon, oli hänen kaveriensa reaktiot. Hän kuitenkin tajusi, ettei olisi mitään väliä, mitä he ajattelisivat. Niinpä Roni soitti Mikaelille ja kysyi, voisivatko he nähdä. Mikael tuli Keravalle, ja Roni rukoili hänen perässään rukouksen, jossa hän pyysi Jeesusta elämäänsä.

– Se oli se konkreettinen hetki, jolloin tulin uskoon. Sen jälkeen olo oli kuin olisi vetänyt jotain huumeita, olin iloinen ja innokas pitkästä aikaa. Siitä on alkanut kaikki tämä hyvä, mitä elämässä on nyt ollut, Roni kertoo. Myöhemmin Roni ja Mikael perustivat yhdessä Immanuel-kokoonpanon.

Noin viikon kuluttua uskoontulosta oli Keravalla U-Turn tapahtuma, jossa Roni sai kokea Jumalan Pyhän Hengen läsnäoloa.

– Se ilta tavallaan sinetöi sen päätöksen, jonka olin viikko sitten tehnyt, Roni sanoo. Roni koki, ettei ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä elämässä niitä valintoja, jotka johtavat lähemmäs Jumalaa.

Räppiunelma sirpaleiksi

Roni aloitti omien biisien kirjoittelun jo nuorena, mutta vuonna 2008 hän sai ensi sysäyksen räppärin-uralleen.

– Olin tykännyt kuunnella räppiä jo nuorena, mutta en ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi, että voisin itsekin räpätä, Roni muistelee. Ronin silloiseen kaveriporukkaan kuului henkilöitä, jotka räppäsivät ja niinpä Ronikin alkoi pohtia räppäämistä tosissaan.

Kun räppi oli mukana kuvioissa ennen uskoontuloa, motiivit ja aiheet olivat silloin erilaiset. Kun Roni tuli uskoon, hän alkoi Raamattua lukiessaan tutkiskella ja peilata omia motiivejaan. Hän huomasi, että ne olivat ristiriidassa sen kanssa, mitä hänen tulisi Raamatun mukaan tavoitella. Mies päätti kuopata koko räppiunelmansa, sillä hän pelkäsi, että se johtaisi takaisin vanhaan elämään ja että hänestä tulisi liian ylpeä. Roni halusi antaa koko elämänsä Jumalalle ja koki, että se tarkoittaa sitä, että hänen täytyy luopua räpistä.

– Räppi oli silloin ainut asia, josta olin unelmoinut, mutta olin valmis luopumaan siitä, jos se on Jumalan tahto, Roni sanoo.

Pohdittuaan asiaa Roni kuitenkin ymmärsi sen, että Jumalan kanssa mikään unelma ei ole mahdoton ja nykyään hän saakin käyttää lahjaansa Jumalan suuruuden ja Jeesuksen ristin työn julistamiseen.

Kiitollinen kaikesta

Roni muistelee, millainen oli viisi vuotta sitten ja miettii, että hänen elämänsä on kokenut suuren muutoksen. Hän on kiitollinen vaimostaan, työpaikastaan Avainmedialla ja musiikista, jota hän on saanut tehdä. Roni kokee, että kaikki, mitä hänellä nykyään on elämässään, on sellaista, josta hän ei ennen uskoontuloaan uskaltanut edes haaveilla.

– Tuntuu että en ole itse ansainnut mitään. Tämä kaikki on annettu minulle puhtaasta armosta. Jumala on antanut minulle uuden elämän, Roni sanoo.

Ronille ei ole ollut aina helppoa olla kiitollinen. Hänestä kiitollisuus on ollut vaikeinta ennen uskoontuloa ja uskoontulon alkuvaiheilla, jolloin hän ei vielä ollut kokenut, kuinka Jumala pystyy oikeasti auttamaan.

– Masentuneena on ollut vaikea olla kiitollinen, Roni kertoo.

Edelleenkin Ronilla on huonoja päiviä ja hetkiä, jolloin tuntuu vaikealta olla kiitollinen, mutta Roni on oppinut, että Jumala auttaa myös niissä tilanteissa. Kiitollisuus ei enää perustu olosuhteisiin, vaan siihen, että Jumala on aina mukana ja auttaa.

Artikkeli on julkaistu Nuotta-lehdessä 11/2014.
Teksti ja kuvat Joonas Immonen