Ilta haluaa laulaa kaikkialla, missä ihmiset ovat

 

Kuva: Troy Silva

Syksyn tiiviiseen keikkakalenteriin on mahtunut paljon konsertteja, klubi- ja yökerhokeikkoja, tv-esiintymisiä ja Maata näkyvissä-festarit. Vuosi huipentuu kirkkokonserttikiertueen joulutunnelmiin.

Suureen suosioon noussut laulaja Ilta julkaisi toisen pitkäsoittonsa syyskuussa. Kultaa striimannutta Mä oon vaan ihminen– albumia hän työsti tiiminsä kanssa pitkään, kolmisen vuotta.Osa kappaleista syntyi Berliinissä, jossa suomalais-saksalainen laulaja asui puolisonsa kanssa alkuvuoden. Radiosoittoon uudelta levyltä on noussut esimerkiksi kappale Jumala tai naapuri, joka kuultiin marraskuun puolessa välissä Maata näkyvissä-festareilla.

– Ihanaa, että nämä biisit saavat nyt virrata vapaana ihmisten korvissa. Varmasti moni festariyleisössä käsittelee samoja teemoja; Onko siellä ketään? Kuuleeko kukaan?

Dei Neliöb. 4.-7.3.

Maata näkyvissä- tapahtumassa Ilta muistelee olleensa ensi kerran teininä, jolloin hän matkasi Turkuun bussilla isoskoulutuksen porukassa.

– Myöhemmin olen ollut tapahtumassa fiittamassa Mikavelin keikalla. Oli hienoa päästä nyt isolle stagelle oman bändin kanssa, Ilta iloitsee.

Gospelkuorot jatkavat kiertueella

Suuri ilonaihe on myös kymmenen konsertin joulukonserttikiertue, joka käynnistyy Turun Mikaelin kirkosta joulukuun alussa ja päättyy jouluviikolla Iltan kotikaupunkiin, Jyväskylään.

– Kirkkokonserteissa on aivan oma tunnelmansa. Toivon, että kuulija voi lähteä sieltä virittyneenä joulun tunnelmaan. Se on hetken irtiotto ja hiljentyminen, jolloin voi pohtia, mitä joulu minulle tänä vuonna minulle merkitsee.

Viime vuotiseen tapaan osassa konserteissa on mukana oopperalaulaja Akseli Ferrand ja pianisti Konsta Koskinen. Myös yhteistyö paikallisten gospel-kuorojen kanssa jatkuu.

Turussa Iltan kanssa lavalle nousee  Aboa Gospel. Tuusulassa, Tampereella, Lahdessa ja Helsingissä kuullaan Gospelkuoro Sounds of Mercyä. Oulussa esiintyy Oulu Gospel Choir, Seinäjoella Pop Up Gospel ja Jyväskylässä Kipinät-kuoro.

– Sastamalassa ja Jämsässä konsertissa ei ole kuoroa vaan säestän itseäni pianolla. Sillä tavalla olen keikkailun aloittanutkin, Ilta kertoo.

Lahja kuulijoille

Ohjelmistoon Ilta on valinnut perinteisiä joululauluja, kuten Oi jouluyö. Takuuvarmasti kuullaan artistin aiemmin levyttämät joululaulut Taivas sylissäni, Jouluksi kotiin ja viime vuonna julkaistu Iltan oma joululaulu Kuka hän on. Siinä hän pohdiskelee joulun päähenkilön merkitystä. Juuri Maata näkyvissä- festareiden alla tulee ulos toinen oma  joululaulu; Tää aika vuodesta taas.

– En koskaan ajatellut olevani artisti, joka julkaisee joka vuosi joulubiisin, mutta niin tässä nyt kävi. Se on vähän kuin lahja kuulijoilleni. Olen jouluihminen, Ilta myöntää.Kappaleen hän sävelsi syyskuussa kotonaan pianon ääressä.

– Tää aika vuodesta taas on rempseä popbiisi, kuten Mariah Careyn All I Want for Christmas– hitti. Jouluun mahtuu monenlaisia kappaleita!

Konserttikiertueen jälkeen Ilta suuntaa joulunviettoon ja lomalle Costa Ricaan aviomiehensä suomalais-costaricalaisen perheen luokse.

– Paikalla on paljon suomalaisia ja luvassa on perinteisiä jouluruokia ja joulukuusi. Jouluevankeliumin luemme myös suomeksi.