Ida Bois kasvoi pois artistin roolista

Yksi Ida Boisin hengellisen uudistumisen hedelmistä oli halu kokeilla meikitöntä elämää. – Nyt laitoin tosin vähän ripsiväriä, Bois kertoo. (Lauri Bois)

Vlogeissa painavia kysymyksiä voi lähestyä rennossa ilmapiirissä.

Jos Ida Boisin nimen googlaa, ensimmäisinä hakutuloksiksi nousee nippu musiikkivideoita kuluvalta vuosikymmeneltä.

Sitten alkaa löytyä videoita, jotka kuuluvat Boisin videoblogiin eli vlogiin, jonka hän aloitti viime syksynä.

SEKL_valona ja suolana 1kk

Jo viitisentoista videon voimin vlogi on saanut hyvän alun ja myönteistä palautettakin Boisille on tullut paljon. Vlogi yllättää, koska siinä nuori nainen puhuu syvällisesti Raamatusta ja peilaa lukemaansa omaan elämäänsä.

– Olen vain ihmetellyt, että Jumala voi näköjään sitäkin höpöttelyä käyttää, Bois hymyilee.

– En ole ajatellut, että minusta pitäisi tulla joku tunnettu vloggari. On vain upeaa, jos voin auttaa muitakin kasvuun.

Oletko väsynyt tai sairas?

Keskustelu Ida Boisin kanssa kääntyy helposti vloggarin viime aikojen ulkoisesti isoimpaan muutokseen: Bois lopetti meikkaamisen puoli vuotta sitten.

– Nyt laitoin kyllä vähän ripsiväriä, kertomansa mukaan ehdottomuuksia karsastava Bois sanoo hymyillen.

Meikkaamattomuus on osa Boisin laajempaa hengellistä uudistumisprosessia, joka alkoi pari vuotta sitten. Bois kertoi muutoksestaan videolla vlogissaan.

– Kävin vaatekaapinkin läpi, ja heitin tavaraa pois. Haluan, että kanssani on hyvä olla, ja haluan tuottaa Jumalalle kunniaa jopa

omalla ulkoisella olemuksellani. En halua enää laittautua sillä ajatuksella, että kunhan itse vain näyttäisin mahdollisimman nätiltä.

Meikittömyys on nykyisin erikoista.

– On minultakin kysytty, että olenko väsynyt tai sairas. Vastaan, että ei, minulla ei vain ole meikkiä.

Ida Bois vuoden 2015 UMK-finaalin promokuvassa. (YLE)

Artistin unelmat romahtavat

Ida Bois kertoo elämänsä rakentuneen aiemmin vahvasti artistiuran rakenteluun, samalla kun äitinä ja vaimona oleminen jäi liian vähälle huomiolle.

– Kaikkeen siihen esillä olemiseen liittyi paljon itsekkyyttä, vertailua ja kateutta muita artisteja kohtaan.

Bois on kyllä tehnyt vuosien saatossa musiikillisesti melko vaikuttavaa jälkeä. Hän kuuluu kristillisen kentän harvoihin naistekijöihin, jotka paitsi tekevät itse kappaleensa, myös soittavat, äänittävät ja tuottavat materiaalinsa itse.

Äänittäjäksi Bois opetteli pitkälti nettivideoiden avulla. Kotoa Hämeenlinnasta löytyy studio ja läjä soittimia. Kaikesta näkee, että homma on otettu tosissaan.

Uuden musiikin kilpailussa vuonna 2015 etsittiin Suomen euroviisuedustajaa. Ida Bois pääsi live-finaaleihin asti, mikä tuntui unelmien täyttymykseltä.

– Kisa loppui kuitenkin lyhyeen. Putosin ensimmäisessä finaalilähetyksessä.

Muutenkin ura oli tuonut tullessaan pettymyksiä. Todellinen läpimurto tuntui koko ajan olevan kaukana.

Kaikki oli alkanut Pieni laulu -kappaleesta, jonka Ida lauloi 13-vuotiaana vanhempiensa levyllä. Laulu soi Radio Deillä vieläkin silloin tällöin.

Levyjä ja uraa tehtiin samoina vuosina kun lapsia, kaikkiaan kolme, syntyi perheeseen. Kolmikymppistyvä Ida tunsi olevansa vahvassa murroksessa.

– Olin rakentanut hiekalle. Innostuin kysymään David Pawsonin opetuksen innostamana, onko minun ja Jumalan välillä jotain.

– Heräsin yöllä, ja tajusin, miten kamala ihminen olen. Jumala näytti minulle, kuka oikeasti olen. Tajusin, etten omin voimin pääse perille. Silloin armo tuli todeksi.

Oikeasti uskoon

Moni luulee, että Bois (suom. puu) on taitelijanimi. Mutta ei, kyllä se on aviomies Lauri Boisin ihan oikea, joskin Suomessa harvinainen sukunimi.

Laurin ja Idan (o.s. Valkoniemi) tarinassa on aineksia pieneen elokuvaan. Nuoret tapasivat jo yläkouluikäisinä. Lauri rauhoitti Idaa, joka oirehti teini-ikää rajusti.

– Saatoin kysyä Laurilta letkeästi, että haittaako sua jos vedän tässä röökin, aikanaan muun muassa skeittausta vakavasti harrastanut Ida sanoo.

Lauri vastasi, että itseasiassa haittaa, ja tupakointi on ällöttävää.

Parikymppisinä Ida ja Lauri menivät naimisiin, ja samoina vuosina Ida koki ensimmäistä kertaa tulevansa oikeasti uskoon. Juomiset, tupakat ja kiroilut jäivät lopullisesti pois.

Bois on pyrkinyt sittemmin sanoittamaan kristityssä perheessä kasvaneen, uskovaiseksi vain järjen tasolla oppineen ihmisen ristiriitaista elämää. Hän on haastanut kuulijoita antamaan elämänsä oikeasti Jeesukselle ja tutustumaan Raamatun Jumalaan omakohtaisesti.

Taustalle

Seuraavat päivät uudistumisen kokemuksen jälkeen olivat raastavia.

– Minun piti tuoda valoon erilaisia asioita. Sisimmässäni oli synnin siemeniä, jotka odottivat aikaansa nousta.

– Olin ollut itsekeskeinen äiti. Urani oli tärkeä, tosiasiassa noina vuosina Lauri piti kotia pystyssä. Tietysti rakastin miestäni ja lapsiani, mutta asiat pyörivät minun ympärilläni.

Ida kertoo, että hienointa ja tärkeintä oli kuulla Laurin suusta, että muutosta on tapahtunut.

Boisit ovat mukana hämeenlinnalaisessa Lataamo-jumalanpalvelusyhteisössä, joka kokoontuu osana vapaaseurakunnan toimintaa. Seurakunnassakaan Ida ei ole halunnut vielä ottaa muusikon tai johtajan roolia. Se veisi liian lähelle aiempaa artistin identiteettiä.

– Haluan nyt olla taustalla ja se tuntuu hyvältä.

Vlogistista tulee ystävä

Vlogia Ida Bois on tehnyt siksi, että kokee niille olevan tarvetta laajemminkin.

– Tähän asti ei oikein ole ollut suomenkielistä kristityn naisen pitämää vlogia. Olen tällaista itsekin kaivannut.

Vlogien sijaan netistä löytyy kyllä esimerkiksi todistusvideoita ja opetuksellista materiaalia. Niistä puuttuu kuitenkin vlogeille tyypillinen rentous ja elämänläheisyys.

– Vloggaaminen sopii minulle, koska en analysoi liikaa. Puhun vaan ja annan mennä.

Ida Boisin vlogin tekninen laatu on varsin hyvä. Lisäksi Ida luottaa Lauriin sisällön arvioijana, joskin karsintaehdotuksia on tullut melko vähän.

– Teologisesti haluan olla tarkka. Sen takana mitä sanotaan, on voitava seisoa.

Ida Boisille on tullut tutuksi vlogeihin liittyvä sivuilmiö: katsojat ystävystyvät ruudulla puhuvan henkilön kanssa. Tämän huomaa siitä, että jotkut aiemmin tuntemattomat ihmiset alkavat kohdatessa jutella kuin vanhalle tutulle ja jakaa melko pidäkkeettömästi omaa elämäänsä.

Tietysti tämä muistuttaa myös siitä, että on huomioitava, mitä kaikkea vlogissa voi puhua ja näyttää, ja miten tärkeää on ottaa tehtävä tosissaan. Boisit ovat rajanneet lapset videoista pois, mutta muutoin vlogimaailmaan liittyy tietty avoimuuden ilmapiiri, mitä myös Ida Bois pitää tärkeänä.

– Jokainen kuitenkin voi valita näyttää vlogeissa vain sen minkä kokee hyväksi.

Ja toisaalta jotain tällaista lähentymistä Bois on halunnutkin.

– Jos joku pääsee vlogini avulla kasvamaan ja suhde Jumalaan syvenee, on se ainoastaan todella hienoa ja olen siitä kiitollinen Jeesukselle.

Ida Boisin vlogi Youtubessa.