Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Herätysliikejohtaja piispojen esityksestä: ”Haiskahtaa gender-ideologialta” – piispa Hintikka: ”Luomistyö näkyy siinä, että ymmärrämme paremmin kuin 500 vuotta sitten”

 
Kaisamari Hintikkka istu u kädet ristissä tuolilla Radio Dein studiossa.

Kaisamari Hintikka suorassa Piispan kyselytunti -lähetyksessä tänään keskiviikkona. Kuva: Kai Kortelainen

Piispojen esitys kahdesta rinnakkaisesta avioliittokäsityksestä on nostanut kirkon mediahuomion kohteeksi. Radio Dein Piispan kyselytunti nosti esiin sekä ilmoille nousseen kritiikin että piispallisen puolustuksen.

– Raamatussa on selkeä luomisteologia, jossa Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi. Siitä syntyi fundamentaalinen naisen ja miehen välinen liitto, arvosteli Suomen Raamattuopiston Elämä-lehden päätoimittaja Juha Vähäsarja piispojen kirkolliskokoukselle esittämää mallia, jossa kirkkojärjestykseen lisättäisiin säännös kahdesta rinnakkaisesta ja yhtäläisesti hyväksytystä avioliittokäsityksestä.

Näistä ensimmäisessä avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa kahden henkilön välisenä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Uusi käsitys, jossa on gender-ideologian taustaa, muuttaa ihmiskäsityksen, arvioi päätoimittaja Vähäsarja kyselytunnilla.

Vähäsarjan mukaan ”uusi ihmiskäsitys” tulee muuttamaan koko kristillisen teologian ydinkysymykset.

– Se tulee muuttamaan käsityksen synnistä ja armosta sekä käsityksen ihmisestä.

”Raamatussa on selkeä luomisteologia, jossa Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi.”

Radio Deissä kristillisen median päätoimittajien kysymyksiin vastaamaan saapunut Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka on asiasta tyystin eri mieltä.

– Piispojen esitys ei muuta käsitystä ihmisestä. Se, että Jumala on muuttanut ihmisen kuvakseen tarkoittaa, että Jumala on luonut kaikki ihmiset kuvakseen. Onko kyseessä mies tai nainen tai muunsukupuolinen ei määritä Jumalan kuvakseen luomista. Kyseessä ei ole ensisijaisesti ihmisen sukupuoleen liittyvä tapahtuma.

Piispa Kaisamari Hintikka katsoo, että synnin ja armon sanoman ytimessä ollaan silloin, kun lähtökohdaksi otetaan ajatus siitä, kuinka ihmiseksi syntynyt Jumala on syntynyt jakamaan koko ihmisen identiteettien ja elämän moninaisuuden.

– Sitä ei voi rajata sillä tavalla, että se kuuluu vain miehille tai naisille tai vain homoille tai vain heteroille. Siitä näkökulmasta ajattelen, ettei tämä meidän armokäsitystäkään muuta, Hintikka perusteli Radio Dein suorassa lähetyksessä.

– Mitä kysymykseen synnistä tulee, niin synti on niin moninainen, että se mitä kirkkomme ajattelee ja opettaa avioliitosta, ei syntikäsitystä mihinkään muuta.

Avioliitto lipui kuin vahingossa teologiseen keskiöön

Juha Vähäsarja epäilee, etteivät piispat ole ymmärtäneet, kuinka perustavanlaatuista muutosta he ovat kirkkoon ajamassa. Herätysliikejohtajan mukaan pelissä on muutakin kuin kirkollisen vihkimisen kaavat.

– Muutos on niin iso, ettei se ole ainakaan rakentamassa ykseyttä ja yhteyttä vaan rikkomassa sitä, arvioi Suomen Raamattuopistossa vaikuttava päätoimittaja piispojen esityksen seuraamuksia, mikäli paperi läpäisee kirkolliskokouksen seulan.

Vähäsarja pitää mahdottomana ajatuksena “kirkon ydinteologian” muuttamista. Ydinteologiaan hän laskee mukaan avioliittoteologian.

– Ne jotka klassista kristinuskoa edustavat, eivät ainakaan voi tätä hyväksyä.

”On yhdenlaista ideologiaa rakentaa kauhukuvia, että on olemassa joku systemaattinen tapa murtaa jotain käsitystä sukupuolesta ja rakentaa sillä uhkia.”

Piispa Hintikka ei allekirjoita Vähäsarjan näkemystä, jonka mukaan oppi avioliitosta olisi kristinuskon ydintä.

– Nyt ei olla kristillisen uskon fundamentaalien kysymysten äärellä. Nyt ollaan ihmiskäsityksen äärellä, mikä on tässä se keskeinen kysymys.

Kaisamari Hintikka pitää ala-arvoisena Vähäsarjan viittausta siitä, että piispojen pyrkimystä ratkaista kirkkoa repivä avioliittovihkimystä koskevaa riitaa ohjaisi gender-ideologia.

– On yhdenlaista ideologiaa rakentaa kauhukuvia, että on olemassa joku systemaattinen tapa murtaa jotain käsitystä sukupuolesta ja rakentaa sillä uhkia, piispa Hintikka sanoo.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia korostavaa niin sanottua gender-ideologiaa on arvosteltu siitä, että sen on esitetty väheksyvän perinteistä perhemallia ja kieltävän lapsien olevan joko tyttöjä tai poikia.

– Se että ymmärretään sukupuolen ja seksuaalisen identiteetin moninaisuutta tänä päivänä paljon paremmin kuin mitä olemme ymmärtäneet viisisataa tai kaksi tuhatta vuotta sitten, on kaikki Jumalan luomistyötä meissä itsessämme, vastaa piispa Hintikka arvosteluun.

Katso Piispan kyselytunti Dei Plussasta.

Kuuntele Piispan kyselytunti Dei Plussasta.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)