Elämäntaito: Radio Dei uudistui digitaaliseksi mediaksi – Dei Plus -palvelun voi nyt ladata mobiiliin Ulkomaat: Kristityt leipomoyrittäjät voittivat vuosia kestäneen kakkukiistan – Britannian korkeimman oikeuden päätös jää voimaan

Hengenvaarallinen perhesalaisuus Pohjois-Koreasta – Katso myös video

 

Kun Sang-Hwa löysi vanhempiensa Raamatun, hän joutui kuolemanvakavan päätöksen eteen. Ilmiantaisiko hän perheensä viranomaisille, kuten häntä oli koulussa opetettu? Sang-Hwa päätti kuitenkin toisin.

Siitä alkoi hänen oma uskontiensä. Se johti maanalaiseen kristittyjen verkostoon, jonka selviytyminen on maailmanlaajuisen kristillisen avun varassa.

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Vallankumouksen vastainen kirja

”Me kuolemme kaikki”, Kim Sang-Hwa ajatteli. Hän pudotti vahingossa löytämänsä kirjan käsistään. Kun hänen vanhempansa olivat poissa kotoa, 12-vuotias Sang-Hwa oli alkanut selailla tuota outoa kirjaa mielenkiinnosta. Ensin hän piti kirjan vanhanaikaista kieltä kiehtovana, mutta sitten hän ymmärsi, mitä se tarkoitti. “Lukiessani ensimmäisen rivin tiesin, että olemme vaarassa. ‘Alussa Jumala loi taivaan ja maan.’ Vapisin kauttaaltani ja olin hyvin peloissani.”

“Raamatun omistaminen on vakava rikos. Mietin, pitäisikö minun kertoa viranomaisille tai ehkä opettajalleni.”

Sang-Hwan pelko oli aiheellista. Häntä oli koulutettu ensimmäisestä luokasta lähtien tällaista hetkeä varten. Kouluissa lapsia opetetaan vakoilemaan perhettään, jotta kaikki “valtionuskonnosta” poikkeavia näkemyksiä edustavat saataisiin kiinni. Totalitaristisessa Pohjois-Koreassa kasvaneena

Sang-Hwa tiesi, että hänen vanhempiensa outo kirja oli laiton. Se ei kertonut alkuräjähdyksestä ja evoluutioteoriasta, niin kuin viranomaiset määräsivät. Sen sijaan se puhui rakastavasta Luojasta. Pohjoiskorealaiset saavat palvoa vain johtajaansa ja hänen perhettään. Jos Sang-Hwan perhe palvoisi Jeesusta, heidät tuomittaisiin työleirille tai jopa teloitettaisiin. Sang-Hwa tiesi, että hänen velvollisuutensa olisi ilmiantaa vanhempansa. Vanhempiensa kohtalosta hän ei saisi välittää. Rakkaus ei merkinnyt mitään: uskollisuus valtiolle oli kaikkein tärkeintä.

Sang-Hwa selittää: “Raamatun omistaminen on vakava rikos. Olin järkyttynyt löytäessäni Raamatun. Tiesin, että se on valtion ankarasti kieltämä kirja. Jos joku löytäisi sen, joutuisimme varmasti kaikki vankilaan.”

Mitä sinä tekisit Sang-Hwan asemassa? Pettäisitkö vanhempasi ja katsoisitko, kun heidät vietäisiin työleirille? Vai olisitko utelias ja kyselisitkö vanhemmiltasi enemmän uskosta, jonka takia he vaarantavat henkensä?

Sang-Hwa jatkaa: “Laitoin kirjan takaisin sinne, mistä olin ottanut sen. Se oli vaikeaa, koska olin niin peloissani. Mietin, pitäisikö minun kertoa viranomaisille tai ehkä opettajalleni.” Sitten Sang-Hwa eli salaisuutensa kanssa. “Joka ilta muistin Raamatun, kun katsoin vanhempiani. Inhosin heidän katsomistaan. Minusta tuntui, että perheemme taru oli lopussa.”

“Isäni selitti minulle Raamattua.”

Sang-Hwa harkitsi tosissaan vanhempiensa ilmiantamista. “Lopulta kuitenkin päätin kertoa asiasta isälleni. Silloin hän kertoi minulle evankeliumin ja selitti Raamattua.” Sang-Hwa ei tiennyt, että hänen isänsä oli viiden vuoden ajan rukoillut tilaisuutta kertoa uskostaan tyttärelleen. Sang-Hwa ei käynyt pyhäkoulussa eikä kuullut ruoka- tai iltarukouksia. Hän kasvoi uskovassa perheessä tietämättään. “Vanhempani eivät voineet lukea meille raamatunkertomuksia. Se olisi ollut liian vaarallista.”

Pohjois-Korea Raamattu Pohjois-Korean kielellä
Pohjois-Korealainen Raamattu.

Pohjois-Koreassa kristityt kärsivät kaikkein vakavinta vainoa. Viisi syytä:

1. Valtio säätelee kaikkea, mahdollisimman pitkälle jopa sitä, mitä ihmiset saavat ajatella.
2. Valtion kanssa eri mieltä olevat vangitaan työleirille.
3. Kaikki ihmiset jaetaan kolmeen luokkaan: “ydinkannattajat”, “häilyvät” ja “vihamieliset”. Kristityt kuuluvat automaattisesti viimeiseen luokkaan.
4. Ihmisiä opetetaan vakoilemaan lähimpiä ystäviään ja perhettään. Pohjoiskorealaiset kristityt sanovat: “Kun kolme meistä on koolla, yksi on vakooja.”
5. Vakoojia on lähetetty myös maan ulkopuolelle kaappaamaan tai tappamaan pohjoiskorealaisten pakolaisten kanssa työskenteleviä, erityisesti kristittyjä.

Maanalainen kirkko

Kuullessaan totuuden Raamatusta isältään Sang-Hwa sai tietää Jumalan ikuisesta rakkaudesta häntä kohtaan. Hän aloitti uuden elämän Jeesuksen seuraajana, vaikka se merkitsi vaaroja. Kuitenkin hän löysi kuitenkin rakkautta, valoa ja toivoa. Sang-Hwa pääsi tutustumaan maanalaisen kirkon salaiseen maailmaan. Uutisissa olemme kuulleet Pohjois-Korean työleireistä, ankarista rangaistuksista toisinajattelijoille ja maan uhittelusta kansainvälisellä areenalla. Uutisotsikoiden takana maan 200 000–400 000 jäsenen salainen kirkko kuitenkin kasvaa, vaikka kymmeniä tuhansia kristittyjä on vangittu keskitysleireille.

On ihme, että tämä maanalainen kirkko voi ylipäätään olla olemassa. Tästä suuri kiitos kuuluu maailmanlaajuisen kristittyjen yhteisön rukouksille ja käytännön avulle vuodesta toiseen. Kiitos kuuluu myös sinulle. Tukesi Open Doorsille pitää maanalaisen kirkon hengissä – kirjaimellisesti. 1990-luvulta lähtien arviolta 2–3 miljoonaa ihmistä on kuollut nälkään tai siihen liittyviin sairauksiin Pohjois-Koreassa. Sinun lahjasi, rukouksesi ja toimintasi auttavat pitämään hengissä 60 000 ihmistä. Jaamme heille ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita salaisten verkostojemme kautta.

Hengellinen nälänhätä

Ihmisillä on kuitenkin myös hengellinen nälkä. Sang-Hwan perheen Raamattu on harvinaisuus. Useimmilla ei ole mahdollisuutta päästä käsiksi Jumalan sanaan. Eivätkä he ei voi pitää jumalanpalveluksia tai muita kokouksia; heillä ei ole edes ajatuksen vapautta.

”Autat antamaan salaisille uskoville todistuksen siitä, että Jumalan rakkaus on voimakkaampi kuin heitä kohtaava vaino.”

Sang-Hwa sanoo: “Pohjoiskorealaisten kristittyjen täytyy luottaa täysin Jumalaan ja toisiinsa. Kaikki on Jumalan kädessä. Vain hän voi vahvistaa meitä. Uskova ei voi pelätä Pohjois-Koreassa. Maan kristityillä on sanonta: ‘Kun kolme meistä on koolla, yksi meistä on vakooja ja kantelee meistä hallitukselle.’ Tämän takia vapaasti puhuminen ei ole ikinä mahdollista.”

Pohjois-Korean kristityt tietävät, että heidän veljensä ja sisarensa maan ulkopuolella rukoilevat heidän puolestaan ja tukevat heitä. Siksi Open Doorsin tuki on tärkeää. Tukemalla työtä estät kirkkoa nääntymästä nälkään – niin hengellisesti kuin ruumiillisestikin. Autat antamaan salaisille uskoville todistuksen siitä, että Jumalan rakkaus on voimakkaampi kuin heitä kohtaava vaino. Annat heille myös rohkeutta kertoa uskostaan, kun siihen tarjoutuu tilaisuus.

Sang-Hwa sanoo: “Uskovat aloittavat yleensä päivänsä rukouksella peittonsa alla. Monet salaiset uskovat eivät rukoile ruumiillisten tarpeidensa puolesta, vaan hengellisten asioiden. He haluavat nähdä maanalaisen kirkon kasvavan.”

Pohjois-Korea tytto ja poika kurkistavat kiven takaa
Pohjoiskorealaiset tyttö ja poika kurkistavat kiven takaa. Kuvan lapset eivät liity artikkeliin.

“Mikään ovi ei ole suljettu Jumalalta.”

Open Doors julkaisee vuosittain World Watch -listan, joka kartoittaa kristittyjen vainoja maailmanlaajuisesti. Pohjois-Korea on ollut listan kärkipaikalla vuodesta 2002 lähtien. Listalla on kuitenkin muitakin maita, joissa vainot ovat muuttumassa entistä ankarimmiksi. On hyvä tietää, että vaikka

World Watch -lista osoittaa vainojen pahenevan, sinun rukouksesi ja tukesi vahvistavat tavallisten kristittyjen uskoa ja rohkeutta.

Sang-Hwa elää nyt pakolaisena Pohjois-Korean ulkopuolella. Hän tietää kuitenkin, että Pohjois-Korean kristityillä perheillä on se, mitä he tarvitsevat – sinun tukesi ansiosta. Tähän ryhmään lukeutuvat myös Sang-Hwan sukulaiset.

Hän sanoo: “Apu on tärkeää. Uskovat jakavat Jumalan rakkautta toisilleen. Kiitos teidän tukenne, salassa elävät uskovat kokevat, että Jumala rakastaa heitä ja täyttää kaikki heidän tarpeensa. Pohjoiskorealaisen, myös kristityn, on vaikea sanoa ‘kiitos’. Tämä johtuu tavasta, jolla heidät on kasvatettu. Vaikka joku ei ilmaisisikaan kiitollisuuttaan, tiedän että sisimmässään hänkin on kiitollinen. Työnne on heidän selviytymisen kannalta elintärkeää.”

Sinun tukesi sekä rukouksesi vahvistavat ja rohkaisevat pohjoiskorealaisia kristittyjä, kuten Sang-Hwa. He kohtaavat äärimmäistä vainoa.

Lue lisää Pohjois-Korean tilanteesta: https://opendoors.fi/pohjois-korea

Vuoden 2020 World Watch -lista kiteyttää Open Doorsin tutkimuksen maista, jossa kristittyjä vainotaan ankarimmin. Raportti julkaistiin 15.1.2020. 

 
Lahjoita A