HelsinkiMissio tarjoaa äiti- ja isämentorityönsä mallia seurakuntiin

 

– Monet tukea kaivanneet äidit ja isät iloitsevat siitä, että heillä on ihminen – mentori – ihan itseä varten. Ammatillisen avun tarve on vähentynyt, kertovat HelsinkiMission tutkija Hanna Falk ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Suvi Korenius. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Helsingissä ja Espoossa äidit ja isät voivat maksutta saada vapaaehtoisen, koulutetun mentorin, joka tarjoaa vertaistukea, seuraa ja juttelukumppania.

Tällä hetkellä HelsinkiMissiolla on 130 koulutettua mentoria, joista muutama on miehiä.

Avun tarvitsijoita ja tarjoajia saattelevat yhteen HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan koordinaattorit, jotka paneutuvat siihen, että puolin ja toisin löytyy mahdollisimman sopiva henkilö. Kun tämä työ on tehty, koordinaattori kutsuun äidin tai isän sekä hänelle ajatellun mentorin aloituspalaveriin.

TV7 neliöb, 17-31.5. MJa

Mikäli henkilöt osoittautuvat tapaamisessa toisilleen sopiviksi, solmitaan vuoden kestävä mentorisopimus. Sen aikana osapuolet tapaavat itselleen sopivina hetkinä kahdesti kuussa.

Parin kuukauden jälkeen HelsinkiMission koordinaattori tekee seurantasoiton ja kyselee, miten mentorointi on sujunut. Prosessiin kuuluu vielä kuuden kuukauden kohdalla seurantatapaaminen ja vuoden loputtua päätöstapaaminen, jonka jälkeen mentoriparilla on mahdollisuus jatkaa yhteydenpitoa haluamallaan tavalla, epävirallisesti.

– Vapaaehtoisten mentoreiden tukena ovat järjestömme koordinaattorit sekä noin kuusi työnohjauskertaa vuodessa. Järjestämme heille myös lisäkoulutuksia ja virkistystilaisuuksia, kertoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Suvi Korenius.

Tutkija Hanna Falk kertoo, että mentoritoiminnalla on saatu hyvää aikaan:

– Yksinäisyys on vähentynyt ja vanhemman oma toimijuus vahvistunut. Ongelmien kehittyminen ja kasvaminen on saatu estettyä. Perheiden tilanne on helpottunut.

Apua pyytäneen ei ole tarvinnut murehtia lähimmäisen kuormittamista omilla pulmilla, koska molemmat osapuolet ovat lähteneet prosessiin vapaaehtoisina.

Vertaisuus on ollut yhdistävää, sillä mentori ei ole asiantuntija, puolestatekijä tai neuvoja.

HelsinkiMissio toivoo, että äiti- ja isämentoreita olisi palveluksessa ympäri Suomen.

Se tekisi mielellään yhteistyösopimuksia kuntien, järjestöjen ja seurakuntien kanssa. STEA tukee mentoritoiminnan valtakunnallistamista, joten HelsinkiMissio ei ota kumppaneiltaan maksua konsultoinnista.

Tarjolla on osaamista ja kokemusta mm. yhteistyöverkostoihin, markkinointiin ja vapaaehtoisten rekrytointiin.

Tampereen Kaupunkilähetys on yksi tarjoukseen tarttuneista.