Helsingissä näyttely ja seminaari holokaustista

 

Kolmivuotias Chayale Zilberman Lodzin getossa vuonna 1941. Kuva: Yad Vashem

Jad Vashemin kokoama näyttely Ei lasten leikkiä on kertomus eloonjäämisestä ja lasten kamppailusta pitää kiinni elämästä. Näyttelyyn voi tutustua 9.11.2012 alkaen Aschan Café Jugendissa Helsingissä marraskuun loppuun saakka. Holokaustin merkitystä ja antisemitismiä käsitellään myös Juutalaisvainot ja niiden yleismaailmalliset opetukset -seminaarissa lauantaina 10.11. klo 12-20 Agricolan kirkon kryptassa.
Holokaustin aikana murhatusta kuudesta miljoonasta juutalaisesta noin puolitoista miljoonaa oli lapsia. Eloonjääneiden lasten lukumäärä on arvioitu vain tuhansissa. Näyttely kertoo lasten yrityksistä säilyttää lapsuutensa ja nuoruutensa holokaustin keskellä.

Jerusalemissa toimiva Jad Vashem -museo ja koulutuskeskus perustettiin Israelin parlamentin aloitteesta vuonna 1953. Keskuksen vastuulla on juutalaisen kansan holokaustin aikaisen historian dokumentointi, jokaisen kuuden miljoonan holokaustin uhrin muiston ja tarinan säilyttäminen sekä holokaustin merkityksen välittäminen tuleville sukupolville. Jad Vashemissa vierailee vuosittain noin miljoona kävijää.

Sen lisäksi keskus vie kiertäviä näyttelyitä eri puolille maailmaa. Niitä on ollut esillä muun muassa YK:n päämajassa New Yorkissa ja Euroopan parlamentissa Brysselissä. Ei lasten leikkiä on ensimmäinen Jad Vashemin näyttely Suomessa ja tuodaan suomalaisen yleisön nähtäville yhteistyössä Israel-ystävyystoimikunnan kanssa. Israel-ystävyystoimikuntaan kuuluu kaksitoista suomalaista järjestöä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Holokaustista selvinneiden kokemuksia

Juutalaisvainot ja niiden yleismaailmalliset opetukset -seminaarin aiheina ovat holokaustiin johtanut kehitys Euroopassa sekä sen vaikutukset Suomessa ja Euroopassa. Alustuksissa käsitellään myös Pohjoismaissa esiintyvää antisemitismiä sekä Israelin nykytilannetta. Seminaarin alustajina ovat FT Susanna Kokkonen, tri Manfred Gerstenfeld, FM Daniel Weintraub sekä lähetystösihteeri Yuval Donio-Gideon. Päivän aikana kuullaan myös holokaustista selvinneiden Nena Kafkan ja Lilly Milllnerin kokemuksia.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie