Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Helluntailainen Brasilian presidenttipelin vaa’ankielenä

 

Marina Silva yllätti Brasilian vaaleissa. (Kuva Thays Cabette)

Brasilian presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos lokakuun alussa pisti pakan kerralla sekaisin. Ennakkosuosikki, entinen sissijohtaja Dilma Rousseff ei saanut tarvittavaa enemmistöä, ja hänen vastapelurinsa, ekonomisti Jose Serrakin sai odotettua vähemmän ääniä. Vaalien musta hevonen, vihreiden ehdokas, Marina Silva, pääsi vastoin odotuksia vaalien toiselle kierrokselle.

Ennakkokyselyissä Marina Silvan kannatus oli hyvin pieni, mutta ensimmäisellä kierroksella hän sai melkein 20 prosenttia äänistä. Se yllätti ehdokkaan itsensäkin.

Silvalla on poliittista kokemusta. Hän on toiminut senaattorina ja väistyvän presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan hallituksessa ympäristöministerinä. Hänelle on myönnetty monia kansainvälisiä palkintoja työstään ympäristön hyväksi. Vuosi sitten Silva loikkasi työväenpuolueesta vihreisiin ympäristö- ja talouspolitiikkaa koskevien näkemyserojensa vuoksi. Hänen vaaliteemojaan ovatkin luonnonsuojelu ja pehmeät arvot.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Silva on lähtöisin hyvin köyhistä oloista pienestä kylästä Amazonin sademetsäseudulta ja hän oppi lukemaan ja kirjoittamaan vasta kuusitoistavuotiaana. Kymmenen vuotta myöhemmin hän valmistui yliopistosta pääaineenaan historia ja lähti mukaan politiikkaan. Hän on naimisissa ja hänellä on neljä lasta. Silva kuuluu Asambleas de Dios -helluntaiseurakuntaan.

– Silvan kannattajakunta on kova pala purtavaksi. Monet äänestivät häntä protestina hallituksen uusliberalistiselle talous- ja ympäristöpolitiikalle, ehdokkaan neuvonantaja Eduardo Giannetti sanoo.

Mikä tahansa vaalitulos on nyt mahdollinen. Mikäli Rousseff tai Silva voittaa, Brasilia tulee saamaan ensimmäisen naispresidenttinsä. Se nähdään lokakuun lopussa vaalien toisella kierroksella.