Helluntaikirkon Matikainen: ”Anabaptismi on puuttunut täysin reformaatiojuhlinnasta”

 

Esko Matikainen toimii Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtajana ja kirjoittaa pääkirjoituksia Ristin Voittoon.

Helluntaikirkon toiminnanjohtajan mukaan ”virallisessa ekumeniassa määritellyt yhteyden näkyvät merkit jättävät vapaakristilliset kirkot sen ulkopuolelle.”

Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen otti kriittisesti kantaa reformaatiojuhlintaan helluntaiseurakuntien viikkolehdessä Ristin Voitossa.

Kapea kuva reformaatiosta -otsikkoa kantava pääkirjoitus esittää, että reformaatio ”on kutistunut evankelis-luterilaisen ja katolisen kirkon 500 vuotta vanhan repeämän korjaamiseen.”

IK-opisto (vuosisop) neliöb.17.-30.1.MJa

Lue pääkirjoitus tästä.

– Reformaatiosta puhuttaessa on toki mainittu myös reformoitujen eli kalvinististen kirkkojen synty, mutta varsin marginaalisesti. Lisäksi tarkastelusta on puuttunut kokonaan niin sanottu reformaation kolmas haara, anabaptismi, Matikainen kirjoittaa.

Anabaptismi, jonka ydinajatuksena on uskovien kaste, on maailmanlaajuisista kirkoissa pohjana muun muassa helluntailaisuudessa, baptismissa, metodismissa ja adventismissa.

– Kristinuskon kasvu onkin jo pitkään tapahtunut näiden kirkkojen toiminnan kautta, Matikainen kirjoittaa

– Voidaan jopa väittää, että protestanttisuuden valtavirta maailmalla rakentuu nykyisin anabaptismin hengellisen perinnön varaan. Tämä huomio on puuttunut täysin reformaation merkkivuoden juhlinnasta Suomessa, vaikka vapaakristillisten yhteisöjen toiminta on täälläkin kuulunut jo pitkään kristillisyyden kokonaiskuvaan.

Lue pääkirjoitus tästä.

 

Aiheet