Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Helluntaikirkko torjuu sateenkaarikurssin – Pastoreiden tuki Malkuksen hankkeelle hämmensi

 

Helluntaikirkossa halutaan kehittää seurakuntien toimintaa liikkeen omasta arvopohjasta käsin.(Unsplash)

Nimensä suosittelijoista pois vetäneet pastorit katsoivat, että Malkuksen kurssi ”voisi toimia keskustelun pohjana”.

Helluntaikirkko ei suosittele sasateenkaarijärjestö Malkuksen Voimavaraksi-kurssia eikä siihen liittyviä koulutuksia. Se on ottanut asiaan kantaa, sillä sateenkaarijärjestö Seta on nostanut esille vapaakristillisten pastoreiden kurssille antamaa myönteistä palautetta. Malkus on Setan jäsenjärjestö.

Kun kurssi lanseerattiin helmikuussa, sen julkisiin suosittelijoihin lukeutui myös kaksi helluntaipastoria. Heidän esiintymisensä kurssin nettisivuilla synnytti seurakuntakentässä kyselyä, onko se samalla Helluntaikirkon kannanotto Malkuksen toimintaan.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Aiemmin: Vapaakristilliset ja luterilaiset pastorit suosittelevat uutta verkkokurssia avuksi sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen seurakunnassa (13.2.2023)

Malkuksen Voimavaraksi-hanke pyrkii ”hengellisten ja uskonnollistaustaisten sateenkaari-ihmisten” hyvinvoinnin edistämiseen vertaistuen, neuvonnan ja vaikuttamistoiminnan keinoin. Kurssin ja koulutusten tavoitteena on valmentaa uskonyhteisöjen vastuunkantajia sateenkaari-ihmisten kunnioittavaan kohtaamiseen. Yhteisöjen teologisia näkemyksiä ei kyseenalaisteta, hankkeen nettisivuilla vakuutetaan.

Suosittelijana esiintynyt pastori Antti Hirviniemi pyysi nimensä poistamista kurssin nettisivuilta, kun asia oli synnyttänyt hämmennystä hänen kotiseurakunnassaan Turun helluntaiseurakunnassa. Kuopion Tukikohta-seurakunnan pastori Mikko Jokisaari päätyi samaan ratkaisuun saatuaan kriittistä palautetta.

Hirviniemi ja Jokisaari korostavat sitä, että he antoivat suosituksensa yksityishenkilöinä. Antti Hirviniemen mukaan helluntaiseurakunnilla ja Malkuksella on yksi yhteinen tavoite: vähentää ”sateenkaariväen” kokemaa kärsimystä.

– En ottanut kantaa Malkuksen toimintaan vaan suosittelin kurssia, joka mielestäni voisi toimia keskustelun pohjana myös meillä.

Mikko Jokisaaren mukaan helluntaiseurakuntien toiminnoissa saatetaan yhä esimeriksi kertoa asiattomia vitsejä.

– Näkemyksemme samaa sukupuolta olevien ihmisten välisestä seksistä on selkeä, mutta siinä, miten kohtelemme ihmisiä, on korjattavaa.

– Ymmärrän huolen ihmisten kohtaamisesta, mutta kehittäisin helluntaiseurakuntiemme osaamista liikkeen omista lähtökohdista ja arvopohjasta käsin, Helluntaikirkon johtaja Kauko Uusila toteaa.

Hänen mukaansa Ison Kirjan ja Helluntaikirkon tammikuussa järjestämä Seurakunnat ja seksuaalisuus ajassamme -seminaari oli yksi vastaus tähän tarpeeseen.

– Kaikissa asioissa on hyvä pitää mielessä, että ihmisten kunnioittava kohtaaminen on kristitylle ainut oikea tapa toimia, ja se kumpuaa Raamatusta, Uusila sanoo.