Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Heikki Sarmannon kirkkomusiikkiteos juhlistaa Tampereen tuomiokirkon 110-vuotisjuhlaa

 

Kuva: Sari Savela

Tampereen tuomiokirkossa kuullaan ja nähdään helluntaina 4.6. uusi ja uudenlainen kirkkomusiikkiteos John the Baptist.

Johannes Kastajasta kertova oratorio pohjaa Lähi-idän musiikkiperintöön, ja siinä on vaikutteita myös afroamerikkalaisesta ja klassisesta musiikista sekä jazzista. Tämän kaksinäytöksisen musiikkidraaman on säveltänyt jazzpianisti Heikki Sarmanto yhdysvaltalaisen kirjailijan Kim Richin librettoon. Kaksikko on tehnyt yli 25 vuotta yhteistyötä.
Tuossa ajassa onkin syntynyt satoja lauluja ja kahdeksan koko illan musiikkiteosta, joista uusimpana John the Baptist. Teos sai kantaesityksensä Helsingin Johanneksenkirkossa viime vuoden marraskuussa.
Oratorio kertoo nimensä mukaisesti Johannes Kastajasta, joka oli aikansa edelläkulkija. Johannes Kastajan tarina on nyt sijoitettu nykypäivään. Teos käsittelee suuria kysymyksiä: totuutta, valtaa, naisten asemaa ja vapautta. Totuus on puhututtanut viime aikoina, kun joidenkin mielestä elämme totuuden jälkeistä aikakautta. Oratorio tarjoaakin oman näkökulmansa kysymykseen totuudesta.
John the Baptist -oratorio on osa Tampereen tuomiokirkon 110-vuotisjuhlaa. Teos esitetään helluntaina, neljäs kesäkuuta, joka on tuomiokirkon, entiseltä nimeltään Johanneksen kirkon, syntymäpäivä. Syntymäpäiväsankarilla onkin esityksessä tärkeä rooli, sillä se toimii teoksen näyttämönä ja kulissina. Kirkon lisäksi esityksen ainoana rekvisiittana on yksi tuoli.
John the Baptist -oratoriossa lavalla nähdään yhdeksän solistia, Jussi Mattilan valmentama Kuopion Nuorisokuoro ja yhdentoista hengen orkesteri. Flyygelin ääressä istuu itse säveltäjä Heikki Sarmanto. Solistikuntaan kuuluvat muun muassa Maria Lund ja Jarmo Mäkinen. Esityksen johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen, ja sen on ohjannut Veera Airas.
Esitys on englanninkielinen, mutta yleisön on mahdollista seurata tekstiä kirkossa jaettavasta suomenkielisestä käännöksestä.
John the Baptist -oratorio Tampereen tuomiokirkossa 4.6.2017 klo 18.