Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Hautakivessä on QR-koodi – mistä on kyse?

 

Vastajulkaistu palvelu tarjoaa lisämahdollisuuksia perinteiselle muistokirjoitukselle. Skannaamalla hautakiveen liitetyn QR-koodin pääsee lukemaan muun muassa omaisten luoman muistokirjoituksen ja katselemaan kuvia vainajan elämän varrelta.

Vuonna 2006 Sami Kahilakoski sai ajatuksen hautakiveen liitettävästä QR-koodilla varustetusta muistolaatasta. Idea muotoutui konkretiaksi lopulta tänä keväänä. Nyt erikoinen muistolaatta koristaa muun muassa Kahilakosken isän hautakiveä.

Palvelun toimintamalli on QR-tekniikan tuntevalle yksinkertainen. Laatassa olevan neliömallisen mobiilikoodin voi lukea älypuhelimeen ladattavissa olevalla ilmaisella sovelluksella. Pikainen skannaus ohjaa nettisivulle, johon omaiset ovat luoneet muistoprofiilin vainajalle.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

– Palvelu vie muistojen ”elävään arkistoon”. Muistoprofiili on verrattavissa hautakivessä usein olevaan lyhyeen muistotekstiin. Tässä tosin tekstiä voi olla enemmän ja mukaan voi liittää myös kuvia, kuvailee Kahilakoski.

Muistoprofiilin luominen toimii surutyönä

Aivan uutta eivät älypuhelimella skannattavat hautakivet ole, sillä samantapaisia menetelmiä on käytössä maailmalla. Kahilakoski ei kuitenkaan muista törmänneensä vastaavaan vielä idean syntyvaiheessa, jolloin kannustimena oli omakohtainen surutyö hänen isänsä menehdyttyä.

– Pidän ihmisen elämänkaarta ja -tapahtumia merkityksellisinä. Muistoprofiilin luominen ja asioiden ylöskirjaaminen ja jakaminen asianomaisten kanssa toimii tietynlaisena surutyönä. Samalla voi syntyä perheenjäsenten tai muiden surevien kanssa keskusteluja aiheista, joihin ei välttämättä muuten päädyttäisi kuin pakon edessä.

Vastajulkaistu palvelu on herättänyt runsaasti mielenkiintoa ja poikinut Kahilakosken mukaan positiivista palautetta. Erityisiä soraääniä ei ole esille noussut. Hänen mukaansa myös epäily laatan tai koodin kestävyydestä on aiheeton. Laatta valmistetaan haponkestävästä ruostumattomasta teräksestä, johon mobiilikoodi laseroidaan.

– Koodin ei pitäisi kulua pois ihan ensimmäisten harjattujen sammaleiden mukana. Lätkä kestää hyvin myös hautakiven lipeäpesun eikä sitä ole onnistuttu testeissä ruostuttamaan.

Toistaiseksi muistolaatta ja -profiili ovat ostettavissa nettisivujen (www.qrmemo.fi) kautta. Suunnitelmissa on, että laatan voisi tulevaisuudessa hankkia myös jo hautakiven valitsemisen yhteydessä.